Här spelas ny Millenniumfilm in i Nacka

Inspelning av nya Millenniumfilmen pågår i Finnboda
Inspelning av nya Millenniumfilmen pågår i Finnboda
Tystnad tagning.
Här pågår filminspelning hela veckan.
Enligt filmarna, som är väldigt hemlighetsfulla, handlar det om inspelning av "en stor internationell långfilm".
När Mitt i ber att få en kommentar bekräftar servicebolaget motvilligt att det handlar om filmatiseringen av en bok som är en storsäljare.

Under denna vecka pågår filminspelning på Finnboda varvsväg med närområde.

– Vi filmar mestadels dagtid men på fredag filmar vi även kväll och natt, säger Cecilia Zollitsch vid produktionsbolaget Hey film Sweden.

Vad det handlar om för långfilm var Cecilia Zollitsch inte beredd att säga när Lokaltidningen Mitt i Nacka pratade med henne första gången, med hänvisning till att de inte vill ha tillströmning av nyfika till platsen.

Gång- och cykeltrafik stoppas

Under filminspelningen kommer gång- och cykeltrafik i området att stoppas i upp till tio minuter åt gången av säkerhetsskäl. Den gång- och cykelväg som finns vid vattnet kommer därmed inte att gå att använda som vanligt, enligt produktionsbolaget som ber allmänheten att söka sig andra vägar då det annars kan innebära ”förseningar och onödiga risker”.

Enligt uppgift är det som pågår filmatiseringen av David Lagercrantz bok The girl in the spiders web, en bok som ingår i Millennium-serien.

Bekräftar filmatisering

Anna Sofia Mörck, linjeproducent på det svenska servicebolaget, bekräftar lite motvilligt att en filminspelning pågår av boken.

– Egentligen vill vi inte bekräfta, men det är den filmen.

Orsaken till att bolaget vill tona ned inspelningen är av säkerhetsskäl, att nyfikna ska lockas till platsen, säger Anna Sofia Mörck.

– Ibland kan det vara de som är för nyfikna, därför har vi själva benämnt det internationell filiminspelning, säger Anna Sofia Mörck och fortsätter:

– Vi uppmanar folk av säkerhetsskäl att undvika onödig trafik till platsen.

En av de som bor i området där filminspelningen pågår är Maria Collins. Hon störs inte av avspärrningarna för egen del utan uppskattar att det pågår en filminspelning i hennes bostadsområde:

Det känns spännande att det händer här

Maria Collins

– Det känns spännande att det händer här, säger Maria Collins.

Enligt filmsajten IMDB spelas huvudrollerna i filmen av den svenske skådespelaren Sverrir Gudnason och den engelska skådespelerskan Claire Foy. De spelar karaktärerna Mikael Blomkvist respektiver Lisbeth Salander.

Filmen har svensk premiär i oktober.

Under filminspelningen är gatorna i området periodvis avstängda för trafik. Foto: Pekka Pääkkö