Spelet bakom prinsens hertigtitel

Stenhammars slott utanför Flen i Södermanland, som den nye prinsen kan få arrendera i framtiden.
Stenhammars slott utanför Flen i Södermanland, som den nye prinsen kan få arrendera i framtiden.
Med titeln Hertig av Södermanland får den nyfödde prinsen rätten att få hyra Stenhammars slott, enligt ett över hundra år gammalt testamente. Hyran är överkomlig – 1 000 kronor om året.

Den nya prinsen Alexander Erik Hubertus Bertil blev även hertig av Södermanland. Valet av hertigdöme har troligtvis att göra med ett gammalt testamente.

Adelsmannen Robert von Kraemer testamenterade 1903 Stenhammars slott, utanför Flen, till svenska staten. Det skedde dock med förbehållet att det i första hand skulle få arrenderas av manliga medlemmar av ätten Bernadotte, företrädesvis av hertigen av Södermanland, om någon sådan fanns.

Prins Carl Philips intresse och utbildning inom lantbruk har säkerligen spelat en stor roll för kungen i valet av hertigdöme.

Sedan 1966 arrenderas också slottet av kung Carl Gustaf själv för den facila summan av 1000 kronor per år. Då ingår slott, ett 150-tal byggnader och cirka 2 200 hektar mark.

Tidigare arrendator av slottet har varit prins Wilhelm, kungens farfars bror, som bodde på slottet fram till sin död 1965.