Spelmissbrukare får rätt till vård

En 41-årig spelmissbrukare på Södermalm sökte hjälp av stadsdelsförvaltningen – men fick nej.

Nu har förvaltningsrätten gett mannen rätt.

För förvaltningsrätten har mannen berättat att han länge har haft ett spelmissbruk och att hans lön går till att betala tillbaka de lån han har tagit.

Han har genomgått flera behandlingar, dels via landstingets öppenvård och dels har hans arbetsgivare bekostat en terapi under ett och ett halvt år. Men ingenting har hjälpt.

För att bli av med sitt missbruk tror mannen att han måste vara mer eller mindre inlåst på ett behandlingshem där han inte har några möjligheter att spela.

Han vände sig därför till Södermalms stadsdelsförvaltning för att få stöd, men fick avslag eftersom stadsdelsnämnden ansåg att hans arbetsgivare skulle bekosta behandlingen.

Nu får dock nämnden bakläxa av förvaltningsrätten som slår fast att nämnden ska betala.

Som skäl anger den bland annat att arbetsgivarens rehabiliteringsansvar formellt bara gäller om den anställde inte klarar sina arbetsuppgifter på grund av sitt missbruk och så har inte varit fallet.

Hur många spelmissbrukare det finns på Södermalm är oklart.

De senaste tre åren har endast tre personer vänt sig stadsdelsförvaltningen för att få hjälp med sitt spelmissbruk. Men det har visat sig att fler än så har problem.

– Vi har personer som söker för missbruk av alkohol och narkotika, sedan visar det sig att de också har ett spelmissbruk. Men vi har ingen förteckning över dem, säger Lisa Kinnari, chef på mottagningsenheten på Södermalms stadsdelsförvaltning.

– Vi på kommunen ser bara en väldigt liten del eftersom man i Stockholm har sagt att det framför allt är sjukvården som har program för spelberoende.

Vilken hjälp kan man få via er?

– Här kan man ansöka om man vill komma till någon institution som jobbar med det här. Den mest kända är Kolmårdens behandlingshem, men då måste man ha uttömt alla möjligheter att få hjälp via sjukvården, säger Lisa Kinnari.

Fakta

Här finns hjälp

Spelteamet på Danderyds sjukhus har kostnadsfri behandling som innebär KBT och motiverande samtal. För att boka tid ringer man Stödlinjen på 020-81 91 00.

Om man är under 18 år ska man vända sig till Maria ungdom eller BUP Globen.

Den som vill ha vård dygnet runt ska vända sig till mottagningsenheten på Södermalms stadsdelsförvaltning.