Skarpnäcksbo bakom spelmusik på världsexport

Linus Söderlund, skarpnäcksbo och spelmusikskompisitör.
Linus Söderlund, skarpnäcksbo och spelmusikskompisitör.
Linus Söderlund har gjort musik och röster till flera spel som säljs över hela världen.
Linus Söderlund har gjort musik och röster till flera spel som säljs över hela världen.
Studion i Skarpnäck har han byggt själv. Ett projekt som tog enormt mycket tid.
Studion i Skarpnäck har han byggt själv. Ett projekt som tog enormt mycket tid.
"Ofta börjar det med en liten melodi som växer och kanske blir en symfoni"
"Ofta börjar det med en liten melodi som växer och kanske blir en symfoni"
En liten melodi föds på tunnelbanan. Många månader senare har den kanske förvandlas till en symfoni som accompanjerar Cliff när han tillsammans med sina vänner kommer till ön i spelet Escape dead island. I en liten lokal i Skarpnäck skapar Linus Söderlund musik till spel som säljs i hundratusentals upplagor världen över.

Han letar en stund i mobilen och trycker på play.

– Jag kommer alltid på bra idéer när jag åker tunnelbana. Då sjunger jag in  små snuttar, hummar in melodier och sparar.

De melodier Linus Söderlund spelat in på telefonen, utvecklar han sedan på pianot och så småningom förs de över till datorn och bearbetas där.

– I dag är det ju så mycket musik skapas, jag lägger på olika instrument och provar mig fram.

Från Skarpnäck till världen

Linus Söderlunds blonda lugg sticker fram under kepsen. Han rättar till glasögonen, går före och visar de olika små rummen, sveper med armen. Här i en egenhändigt byggd studio i Skarpnäck gör han musik och spelar in röster till spel som produceras av jättar som Sony och Warnerbrothers.

– Musiken till spelet Escape dead island blev till exempel till till här. Och rösterna till Gauntlet och Helldivers.

Jag kommer alltid på bra idéer när jag åker tunnelbana. Då sjunger jag in  små snuttar, hummar in melodier och sparar.

Linus Söderlund har också gjort röster till succéspelet Virmintide som i april förra året hade sålt i över en halv miljon exemplar. Spelsbranschen har växt explotionsartat de senaste tio åren. 

– Det svenska företaget King som gör Candy crush såldes nyligen för runt 50 miljarder. Så högt är värdet på en del riktigt stora spelföretag i dag, det säger ändå någonting om hur stort det är.

Cirkusorkester och popmusik

Utbildad till pianist spelade Linus Söderlund under många år med olika popband. Under en period spelade han i en cirkusorkester och levde turnéliv. Men ganska snart insåg han att band- och musikerlivet inte var hans grej. Samtidigt började spelbranschen bli stor i Sverige.

– Jag gillade att göra stämningsskapande och instrumental musik. Jag komponerade en del för tv men fick upp ögonen för spelmusiken. Det är lättare att försörja sig på det också, lite stabilare.

Spel är på många sätt är den nya tidens opera. Det är så många konstformer under samma tak.

Och den branschen erbjöd möjlighet att breda ut sig och stor konstnärlig frihet. Musiken till en tv-vinjett är runt 30 sek och  lång, musik till en långfilm brukar vara runt 40 minuter, berättar Linus Söderlund. Till spel kan ett uppdrag handla om att skapa 10 timmars musik och är det gäller röster till spel kan det röra sig om 10 000 repliker. 

–Spel är på många sätt är den nya tidens opera. Det är så många konstformer under samma tak: kod, animation, speldesign, ljud, 2D, 3D och ett team som jobbar mot ett gemensamt mål under väldigt lång tid.

Panik av nya uppdrag

Från idé till alster kan det ta mellan sex månader och flera år och mot slutet jobbar alla dygnet runt, inställda semestrar för att hinna klart till premiär, berättar Linus Söderlund.

När ångrar du att du blev spelmusikskompositör?

– Jag får alltid tunnelseende och total panik inför nya uppdrag, tio timmar musik ska bli till, hur tar man sig an det liksom? Men sedan åker jag tunnelbana, idéerna börjar upp i huvudet och så rullar det igång.

Fakta

Linus Söderlud

Ålder: 36
Familj: Gift och tre barn
Bor: Skarpnäck
Yrke: Spelmusikskompositör och ljuddesigner
Bor: Skarpnäck
Gör just nu: Jobbar för ett företag som gör virtual reality-spel. Har bland annat gjort ljud och röster till Wonderglade och Bait.
I framtiden: ”Jobbar med massor av nya hemliga projekt som jag inte kan prata om”