ANNONS

Tv-spelsrån döljs i statistiken: ”Förljuget”

Lars Stervander ser problem med att GTA-rånen inte har en egen brottskod.
Lars Stervander ser problem med att GTA-rånen inte har en egen brottskod.
Det behövs nya brottskoder för att komma åt de brutala bilrånen i Stockholm, det säger flera poliser som Mitt i talat med.
Samtidigt får både Polisen och Brottsförebyggande rådet, Brå, hård kritik.
– Brå ger allmänheten en förljugen bild, säger Lars Stervander, kriminalinspektör.
ANNONS

Mitt i:s kartläggning visade närmare tio rån på två veckor där en bilägare under hot avtvingats sin bil. Brott som påminner om tv-spelet GTA, där brutala bilrån har en stor plats.

Polisens bild är att bilrånen ökat. Men brotten är näst intill omöjliga att få grepp om då de hamnar under samma brottskod som övriga rån. Något som gör att det inte finns någon statistik att ta del av.

”Stoppar huvudet i sanden”

Nu riktas kritik internt inom Polismyndigheten, men också mot Brottsförebyggande rådet, Brå, som håller i systemet för brottskoder och dess statistik.

– Det är bedrövligt att man föredrar att stoppa huvudet i sanden, säger Lars Stervander, kriminalinspektör och tidigare inblandad i polisens bilgrupp.

Enligt honom är en egen brottskod något som efterfrågats länge.

– De här rånen är inget nytt. Vi försökte få igenom en egen kod redan på 90-talet. Men fick nobben med förklaringen att det då skulle erkännas som ett problem. Just nu kan vi bara gå på känsla och då är de här brotten svåra att hantera.

ANNONS

Som det är nu används flera olika rubriceringar och koder för bilrånen. Ofta bara rån, grovt eller väpnat rån och grovt tillgripande av fortskaffningsmedel.

Kritiken: ”Brå ger en förljugen bild”

Samtidigt visar statistik från Brå att bilstölderna minskar.

– Enligt mig finns Brå till lite för att ge allmänheten en förljugen bild om att brott inte är så allvarliga. Om vi hade haft en egen kod hade vi haft bra statistik att analysera, säger Lars Stervander.

Brå reviderar brottskoderna årligen. Men inför samlas önskemål in från Polismyndigheten och fyra andra myndigheter. Och några önskemål om nya koder för bilrånen känns inte igen inom Brå.

– Vad jag vet har vi aldrig fått en sådan förfrågan. Skulle det komma in kommer den såklart behandlas, men alla behov går inte att belysa genom koderna, säger Åsa Lennerö, biträdande chef i enheten för rättsstatistik hos Brå.

Medger att systemet är föråldrat

Hon förstår behovet som beskrives, men att systemet till viss del är föråldrat.

– Systemet är väldigt stelbent. Som det är nu är rån kodat på vem som drabbas och inte vad som rånad. Systemet ska förnyas i framtiden och vår förhoppning då att vi ska ha ett mer flexibelt system där fler kombinationer är möjliga.

 Vad säger du om kritiken mot att Brå ger en förljugen bild av brotten i samhället?

– Det är inte alls vårt uppdrag. Brå ansvarar för den officiella statistiken som har vissa krav på sig enligt lag. Det är de vi går efter, inget annat, säger Åsa Lennerö.

Men även Polismyndigheten får sig en känga av Lars Stervander.

– Man tittar bara på statistiken om bilstölder och tycker att vi har lyckats. Det är som att problemet inte finns bara för att man inte ser det.

Nya koder för stöld ur bil

Bilden kring brottskoderna delas även lokalt inom polisen.

I Nackas polisområde har inte just bilrån varit ett stort problem. Men däremot bildelsstölder.

Här finns inte heller någon egen brottskod och bildelsstölderna faller under koden 0840 som berör alla typer av inbrott i bilar. Något som försvårar arbetet.

– Vi hade 100-tals bildelsstölder här för en tid sedan. Men för att kartlägga dessa fick vi på olika sätt fick söka fram dem manuellt, vilket är väldigt tidskrävande, säger Tore Kristiansson, kriminalinspektör på Nackapolisen.

Men här har Brå lugnande nyheter.

När det gäller stöld ur och från fordon kommer nämligen två nya brottskoder till årsskiftet. Den ena är preciserat på fast interiör och exteriör, där bildelsstölder innefattas. Den andra handlar om stöld av lösa föremål i bilen – som plånböcker eller telefoner.

Bilrånen i Stockholms län den senaste tiden:

Klicka för att få veta mer.

Foto: Mostphoto

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.