ANNONS

Spigamadre fyller ett år – och bygger ut

Spiga madre
Barbara Carraciolo med dagens foccacia.
Barbara Carraciolo bytte bana från hjärnforskare till bagare.
Och hennes kärlek till bröd delas av Årstaborna. Nu fyller det lilla bageriet Spiramadre ett år och växer sig större.
– Mitt motto är bröd för alla, säger hon.
ANNONS

Det är en ljuvlig bröddoft i det lilla bageriet på Gullmarsvägen. Hyllorna är fyllda av nybakat surdegsbröd, foccacia och svenska kanelbullar.

I slutet av november är det ett år sedan Barbara Caracciolo öppnade det lilla bageriet Spigamadre – vetets moder – på Gullmarsvägen. Det har snabbt blivit populärt bland Årstaborna.

– Alla som bor här omkring kommer hit. När jag går och handlar känner jag igen alla, tidigare kände jag inte mina grannar, säger Barbara Carraciolo, som själv bor intill.

Besatt av bröd

Barbara är neuropsykolog och kom till Sverige för 14 år sedan för att forska på Karolinska. Hon säger att hon alltid har varit matnörd men kärleken till brödet väcktes för tio år sedan när hon var gravid.

Jag köpte böcker och gjorde research för att kunna börja baka brödet själv. Naturligtvis blev jag besatt.

Barbarara Caracciolo.

– Jag fick cravings för en särskild sorts surdegsbröd som kommer från trakten utanför Rom. Eftersom jag inte kunde få tag i det här köpte jag böcker och gjorde research för att kunna börja baka de själv. Naturligtvis blev jag besatt, säger Barbara Caracciolo.

Bakandet tog över en allt större del av Barbras liv. Hon säger skämtsamt att forskningen till slut blev en bisyssla, så när hon väl tog steget att byta bana och öppna bageriet var det inte särskilt dramatiskt.

– Jag har alltid haft intellektuella jobb. Det här ett hantverk, det är skönt att jobba med händerna. Men samtidigt finns det likheter.

Hennes passion för bröd går inte att ta miste på.

ANNONS

– Jag är väldigt emot den här low carb-trenden. Jag är övertygad om att bröd är vår basföda, bröd har alltid funnits i alla civilisationer. Det måste ju finnas en anledning till det, säger hon.

Spigamadre

Barbara Carraciolo vid kvarnen där hon mal en de av mjölet som hon använder.

Glutenfritt och veganskt

I det lilla bageriet finns både glutenfritt bröd och veganska kanelbullar.

– Jag blev själv glutenkänslig och därför började jag baka glutenfritt bröd. Min dotter är mjölkallergiker, och jag vill att hon och alla andra som är det ska kunna äta bullarna så jag bakar veganska bullar utan smör och mjölk.

Barbara har också en liten kvarn och mal en del mjöl själv.

I slutet av november fyller Spigamadre ett år och de firar Barbara med att bygga ut. Hon har tagit över lokalen intill, och planerar för ett större bageri och en större kafédel med fler sittplatser. Det kommer att bli fler bakverk och enklare lunchrätter. Men utbyggnaden får ske i den takt som ekonomin tillåter.

– Jag ska försöka få till crowdfunding för att finansiera utbyggnaden, säger hon.

Jag har lärt mig att om det ska bli precis som jag vill är det bäst att göra det själv.

Barbara Carraciolo.

I framtiden när bageriet är större hoppas Barbara Carraciolo kunna köpa en större kvarn och mala allt mjöl själv.

– Jag har lärt mig att om det ska bli precis som jag vill är det bäst att göra det själv.