Spindlar invaderar Kristinebergspark

Lekparken har fått namnet Lekboskén.
Lekparken har fått namnet Lekboskén.
De jättelika insekter och ugglor som har tornat upp sig i Kristinebergs slottspark har dragit många blickar till sig. De är en del av en påkostad lekplats som är tänkt att öppna i helgen.

2011 satsade staden 56 miljoner kronor på att rusta upp Kristinebergs slottspark. Bland förbättringarna finns bättre belysning och cykelnät.

Men den mest spektakulära förändringen är kanske byggandet av en stor lekplats. Klätterställningar som ser ut som jättelika insekter och en rutschkana i form av en stor uggla är några av de saker som ska locka leksugna barn till parken.

Jenny Holmberg, projektkommunikatör på kommunen, tycker att det är ett spännande bygge.

– Förut var det bara en parkering här och nu är det plötsligt en helt ny plats, säger hon.

De stora djur som pryder parken har designats av det danska företaget Monstrum och har monterats under sommaren.

Förra veckan inspekterades lekplatsens säkerhet och om allt går enligt planerna kan den öppnas för allmänheten i helgen. Målet är att ha den färdigställd till den 24 augusti då Stockholms stad firar Parkernas dag.

Monica Almquist är projektledare för slottsparkens upprustning. Enligt henne har det mest varit positiva reaktioner på lekplatsen.

– Jag har hört att många stannar och tittar och pekar, folk är nyfikna på vad det är för något, säger hon.

Att det är just stora kryp och fåglar som har blivit platsens tema beror på att Slottsparken har en speciell och sprudlande ekologisk mångfald, enligt kommunen. De många gamla ekar, lindar och fruktträd som finns i området har gjort platsen till ett tacksamt tillhåll för insekter och fåglar, vilket nu uppmärksammas med byggandet av parkleken.

Någon brist på besökare till parken kommer det inte att vara. Med Kristinebergsskolan precis intill och förskolor i närheten kommer hundratals barn att vistas på lekplatsen dagligen.