Nu spirar det i Huddinges trädgårdar

Jenny Wik Norling
Jenny Wik Norling
Fyllda snödroppar.
Fyllda snödroppar.
I växthuset gror bladgrönsakerna under en fiberduken. Den ligger där för att hålla fukten.
I växthuset gror bladgrönsakerna under en fiberduken. Den ligger där för att hålla fukten.
Så här års är det lätt att känna sig både stressad och förvirrad som odlare. Jenny Wik Norling på Huddinge Botkyrka Trädgårdssällskap hjälper dig att få koll på läget.
– Ta det lugnt, säger hon. Det är ofta bättre att vara sen med sådder än för tidig.

– Det roliga med att vara med i en trädgårdsförening är att få lära känna andra som delar samma intresse. Och vi har inga snobberier, alla är välkomna oavsett på vilken nivå de befinner sig på.

Det säger Jenny Wik Norling som vi möter i villaträdgården i Sjödalen. Eftersom mars varit så varm och solig har hon kunnat börja med sådant hon i vanliga fall gör i mitten av april.

Men det dröjer innan blomning och grönska har kommit i gång på allvar. Än så länge är det bara krokusar, dvärgcyklamen, snödroppar och en väldigt tidig sorts påsklilja som blommar. Gräset är ännu brunt, fruktträden står kala och i rabatterna sover perennerna.

Jenny Wik Norling har alltid gillat att odla. När hon var tio år köpte hon smultronfrön för veckopengen och som ung drog hon upp grönsaker på balkongen. Trädgårdsintresset tog riktig fart när hon som nyinflyttad i huset fått sin äldsta dotter.

– Det var 2004 och det ansågs det att man skulle amma mycket och inte ge napp. För att ha något att göra under tiden gick jag till biblioteket och lånade en massa trädgårdsböcker.

Samma år såg hon en annons i Mitt i Huddinge om att Huddinge Botkyrka Trädgårdssällskap hade bildats.

I dag har föreningen 500 medlemmar och växer hela tiden.

– Vi är nog den i Stockholmsområdet som har mest aktiviteter, ungefär ett 40-tal om året. Och då räknar vi inte in alla trädgårdsvisningar, när vi tittar på varandras trädgårdar och fikar.

En programgrupp på åtta personer, där Jenny Wik Norling är sammankallande, ser till att hemsidans kalendarium är välfyllt.

Föredrag med kända trädgårdsprofiler drar mycket folk. Som när föreningen nyligen hade årsmöte och med Hannu Sarenström som dragplåster. Det kom 100 personer på mötet och 30 till för att lyssna på föredraget.

– Och vi har kö till flera praktiska kurser. Vi har en duktig tjej som heter Maria Korell som håller kurser i betong. Den hon håller i maj om att skapa till exempel fågelbad i tunnfiberbetong har rejäl kö.

Föreningen gör också trädgårdsresor och i sommar går en buss upp till Dalarna för att besöka hela sex trädgårdar, däribland André Strömqvists Kniva Trädgård. Han är känd från tidningen Allt om trädgård och som författare av trädgårdsböcker.

Eftersom Trädgårdssällskapet är ungt är medlemmarna också det, i alla fall jämfört med andra föreningar.

– De flesta är mellan 40 och 60.  Jag tror det beror på att vi har mycket aktiviteter som lockar folk i vår ålder.

Till dem hör en kurs i grönsaksodling som hon själv leder. Deltagarna fick lära sig förkultivering och sådder vid första tillfället i februari och i morgon, onsdag, kommer nästa tillfälle. Kursen är fulltecknad men det går att anmäla sig för köplats.

– Vår mest populära aktivitet är nog vårt växtloppis i juni. Vi håller till vid Café Nytorp och när det är säljstart klockan ett står det redan köer vid borden.

Fakta

Huddinge Botkyrka Trädgårdssällskap

Bildades 2004. Eftersom sällskapet är ungt är medelåldern lägre än i andra trädgårdsföreningar.

Anordnar ett 40-tal programaktiviteter om året, vilket är ovanligt mycket. Föredrag med kända trädgårdsprofiler, kurser och trädgårdsresor hör till det man kan ta del av.

Har en sluten Facebookgrupp där medlemmarna kan ställa frågor, ge råd och lägga ut bilder.

Har runt 500 medlemmar. De flesta är villaägare, men det finns även kolonister och balkongodlare i föreningen.

Fakta

Det här är dags att göra nu

De flesta grönsaker och sommarblommor är också lagom att så nu. ”Det är värre att så för tidigt än att vara sen, säger Jenny Wik Norling. Allting kommer ikapp. Vänta med att så grönsaker som behöver varm jord, som gurka, squash och majs. ”Det största problemet när man sår för tidigt är att man står med plantor som vill ut i jorden innan det hunnit bli tillräckligt varmt ute. Squashplantor som sätts ut vid midsommar klarar sig ofta bättre än de som planteras den 1 juni.”

Källa: Jenny Wik Norling