Nya närpolischefen längtar ut bland folk

Förra veckan blev Jörgen Ohlsson ny närpolischef i Södra Järva. Han kommer närmast från Västerorts­polisen, där han jobbat med grova ungdomsbrott och narkotikabrott.

– Nu ser jag fram emot att komma ut lite bland folk, säger han.

Jörgen Ohlsson tog över som närpolischef för Södra Järva efter Erik Åkerlund, som slutade sin tjänst den 1 oktober. I slutet av förra veckan hade han just installerat sig i Rinkeby, och kände redan att han trivdes.

De senaste nio åren har Jörgen Ohlsson jobbat för Väster­ortspolisen, under spaningsroteln, med inriktning mot grova ungdomsbrott och narkotikabrott. Innan dess var han på länskriminalen med fokus på ung­domar och narkotika.

Södra Järva är inget nytt område för honom efter åren som Västerortspolis.

– Vi var väldigt engagerade i olika händelser, som upploppen i Husby och det som även hände i Tensta och Rinkeby under våren, och jag känner mig väl insatt i problematiken med den sociala oro som finns i området, säger han.

Under vissa perioder har det varit svårt att locka poliser till området, hur ser du på det?

– Jag vet att en del tycker att det är ett tufft område, men jag känner mig inte oroad utan tycker det ska bli jättekul och spännande.

Han ser mest fram emot att komma lite närmare medborgarna. Under åren på Västerortspolisen satt han centralt i ledarposition långt bort från invånarna och såg bara det mest eländiga.

– När man går omkring här, till exempel på torget i Rinkeby, så ser man så många härliga människor och det känns lugnt och skönt. Man får inte glömma att de som begår brott och bråkar bara består av en liten del av befolkningen. När man som polis bara sitter och utreder grova brott bakom skrivbordet kan man lätt bli för svartsynt och cynisk, säger han.

Vad är största utmaningen i området?

– Att hålla nere topparna av brottslighet och framför allt det som vi kallar för social oro. Vi vill ha en lugn och trygg tillvaro för medborgarna och för oss poliser. Erik Åkerlund gjorde ett jättearbete med att öka samverkan med de som bor och verkar här, och jag ska naturligtvis försöka fortsätta i den andan.

Jörgen

Ohlsson.

Fakta

Spisar gärna italienskt

Namn: Jörgen Ohlsson.

Ålder: 44 år.

Bor: Täby.

Familj: Fru och två barn, 4 och 7 år.

Aktuell: Ny chef för närpolisen i Södra Järva.

Fritidsintresse: ”Jag tycker det är mysigt att laga mat tillsammans med min familj. Framför allt mat med italienska förtecken, det finns så många härliga råvaror som kommer från Italien.”