Splittring och kaos inom MP i Haninge

Det råder öppet krig i Miljöpartiet sedan gruppledaren fångats på band där hon säger att problemmakarna i partiet är muslimer.

Själv har hon anmält två medlemmar för förtal.

– Det är ytterst beklagligt och allvarligt att det gått så långt som till en polisutredning. Jag låter polisen avgöra fallet, säger regionordförande Mats Pertoft (MP), som känt sig tvingad att hålla i det lokala årsmötet i Haninge i morgon, onsdag, så att det inte urartar.

Bakgrunden är interna stridigheter inom partiet de senaste två åren, som nått kulmen det senaste året.

Gruppledaren Anna Ragnar, som för två veckor sedan anmälde medlemmarna Maher Habta och Mikael Trolin för förtal, har fångats på en inspelning från den 20 januari i fjol där hon pratar med just Mikael Trolin om den andra falangen i partiet, som av henne vid tidpunkten upplevs som problemmakare.

– Vi har en splittring i partiet och det är det här gänget, du såg tydligt vilka det var, säger hon och fortsätter senare:

– De är det, men det är ju inte därför. Jag kan ju inte säga att det är bara för att de är muslimer, men därför att de är samma gäng, de är ett kompisgäng. Det skulle kunna vara akademiker, hästhandlare, inte vet jag, volvoåkare. Den gemensamma nämnaren är att de är muslimer. Motsättningarna finns ju där.

Anna Ragnar menar att det hon sa kan ha misstolkats och att hon inte skulle ha uttryckt sig så om hon visste att hon blev bandad.

– Men sa jag något föraktfullt mot muslimer? Det är så tröttsamt att hela tiden misstolkas att vara rasist. Det är en jäkla häxjakt på mig, säger hon till Lokaltidningen Mitt i.

Men Mikael Trolin och Maher Habta vidhåller att Anna Ragnar uttalat sig nedsättande om muslimer, vid ett par olika tillfällen, och att den lokala ledningen är odemokratisk.

– Att vi utreds kan betyda att sanningen kommer fram. Vår sidas förtroende för Anna Ragnar är slut, säger Mikael Trolin.

På årsmötet ska den nya lokalstyrelsen tillsättas och de två sidorna står mot varandra.

Åklagaren har ännu inte utrett om Trolin och Habta gjort sig skyldiga till förtal.

Fakta

Miljöpartiet i Haninge har 110 medlemmar

Omkring 110 medlemmar.

Ordförande är Margareta Ekström.

Gruppledare är Anna Ragnar, dotter till Margareta Ekström.

Enligt gruppledaren har det varit en stor splittring i partiet sedan valet 2010.

På årsmötet ska den nya lokalstyrelsens nio ledamöter tillsättas.

På MP:s lokala medlemsmöte den 15 november bestämdes vilka förtroendevalda MP ska ha i nämnder och beredningar.

Källa: MP Haninge