ANNONS

Spoken word-poeter intar Skärholmstorget

Mariama Jobe, spoken word-poet
Spoken word-poet Mariama Jobe vann tävlingen Ortens poesi i höstas. Nu ska hon framträda …
Burcu Sahin, spoken word-poet
… tillsammans med tre andra unga, kvinnliga poeter: Burcu Sahin …
… Sara Nazari …
… Sara Nazari …
… och Iman Talabani.
… och Iman Talabani.
Barn i krig är temat när segraren i Ortens poesi intar Skärholmstorget på fredag, ihop med tre andra unga poeter. Arrangör är War Child Sverige, som turnerar i förorterna med kampanjen #därförbryrjagmig.
ANNONS

Miljontals barn runt om i världen lever i krig eller befinner sig på flykt från krig. Hjälporganisationen War Child bildades i början av 1990-talet, för att hjälpa dem. Sedan ett år finns War Child i Sverige, och under maj gör man nedslag i flera Stockholmsförorter. Till Skärholmstorget kommer man på fredag klockan 12–16.

–Vi vill möta människor face to face, för att öka deras engagemang. Vi ska också sätta upp en berättelsevägg, där man kan skriva ner sina egna erfarenheter och tankar, berättar Mardin Baban, ansvarig för digital kommunikation och insamling på War Child Sverige.

Dessutom ska en fotovägg finnas, med hashtaggen #darförbryrjagmig skrivet överst. Tanken är att besökarna ska fotografera sig där och sprida budskapet vidare i sociala medier – och därmed hjälpa till att öka viljan att hjälpa barn som lider av krig.

–Vi kommer förstås också att berätta om oss själva, och dela ut flyers om War Child, säger Mardin Baban.

Ungdomar skriver på berättelseväggen som War Child satte upp i Husby.

Ungdomar skriver på berättelseväggen som War Child satte upp i Husby. Foto: Mardin Baban

 

Dessutom blir det poesi. På plats finns fyra unga spoken word-poeter: Sara Nazari, Burcu Sahin, Iman Talabani och Mariama Jobe, som vann finalen i Ortens poesi i höstas. De ska framföra var sitt nummer, med ämnet barn i krig.

Evenemanget på Skärholmstorget är det tredje som War Child ordnar i en Stockholmsförort i maj. Den 19 maj var man i Flemingsberg och den 20 maj i Husby. Det gick över förväntan bra, berättar Mardin Baban:

ANNONS

– Vi har dessa två gånger fått berätta väldigt mycket om oss själva, precis det som vi också har velat göra. Vi vill hitta nya målgrupper och prata med människor som annars kanske inte nås av våra eller andra hjälporganisationers kampanjer.

På lördag kommer War Child Sveige till Rinkeby torg, som är sista anhalten på turnén. Där deltar poeterna Nawroz Zakholy & Sara Nazari.

Fakta

380 0000 barn fick hjälp under 2016

War Child International (www.warchild.org) är ett globalt nätverk av oberoende organisationer som hjälper krigsdrabbade barn. Man erbjuder psykosocialt stöd, skydd och utbildning till barn i krig.

För närvarande består nätverket av War Child Holland, War Child Canada och War Child UK. War Child Sverige är en hjälporganisation och en egen svensk stiftelse, startad av War Child Holland. Sedan oktober 2016 har War Child Sverige ett 90-konto, som är en kvalitetsstämpel för seriösa insamlingsorganisationer.

War Child arbetar nu i 14 krigsdrabbade länder. Under 2016 nåddes 380 000 barn av dess insatser.

Basen finns i Nederländerna, där organisationen grundades i början av 1990-talet.

 

Källa: War Child