ANNONS

Spökerier på Hågelby

Sune Lindgren och Karin James är glada i sitt spöke och tittar på målningen personalen tänker att kan vara den spökande flickan. Sune Lindgren skrattar och berättar att ett tv-team var här och spelade in under några dagar. "Vafan det spökar ju i kåken" sade de.
Sune Lindgren och Karin James är glada i sitt spöke och tittar på målningen personalen tänker att kan vara den spökande flickan. Sune Lindgren skrattar och berättar att ett tv-team var här och spelade in under några dagar. "Vafan det spökar ju i kåken" sade de.
Sune Lindgren berättar att det ibland fladdrar till i hallgången
Sune Lindgren berättar att det ibland fladdrar till i hallgången
Ett spöklikt ställe.
Ett spöklikt ställe.
Tavlor som tidigare fallit ned.
Tavlor som tidigare fallit ned.
Kakburkar som faller i backen och julgranar som välter. Lagom till Halloween har Lokaltidningen Mitt i hittat några spökvittnen på Hågelby gård.

– Det här är ett snällt spöke, säger vittnena Karin och Sune.
ANNONS

Spökar det på Hågelby gård? Ja, om man får tro delar av personalen och Sune Nylund som bor i Trädgårdsvillan på Hågelby gård så kan det mycket väl vara så. De vittnar om både fallande tavlor, vältande julgranar, krossade burkar och oförklarliga larm. Sune i Trädgårdsvillan berättar att han och hans särbo alltid sover med öppen dörr ut mot hallgången.

– Det är så dålig ventilation i huset, säger Sune som bott två år i Hågelby.

Men en morgon var det annorlunda, berättar han.

– När jag slog upp ögonen så var dörren stängd, säger han och tillägger att det definitivt inte kan förklaras med några nattliga toabesök.

Sune berättar att han inte varit den vidskepliga typen tidigare utan alltid tillhört de jordnäras skara. Men efter två år på Hågelby har han fått tänka om.

– Ja, nu tror jag att det är något.

En kväll satt han i soffan och tittade på tv.

– Då välter julgranen plötsligt omkull.

Men rädd är han inte. Möjligtvis lite fattigare.

ANNONS

– Det är bara en jävla massa bus. Det har åkt ner två tavlor i golvet och ny inramning kostade 1 400 kronor.

För det rör sig om ett snällt spöke, hävdar Sune Nylund. En uppfattning som även delas av restaurangchefen Karin James.

– Vi på caféet (Anna Giertz) märkte att det började hända saker. Vi kallade henne ”lilla flickan”. Som mest aktiv var hon för två år sedan, säger hon.

Karin James tar med oss till en obebodd och förfallen del av Trädgårdsvillan. Här finns en målning som hon och andra i personalen tänkt att kan vara en bild av den lilla flickan de menar att spökar på Botkyrkas stora turistmål. Karin berättar att personalen upplevt både ett och annat. När ingen varit i exempelvis skafferiet har det hänt att både en kakburk och vid ett annat tillfälle en juiceflaska rasat i golvet. Och enligt Karin har skafferiet inte problem med råttor.

– När vi sedan såg målningen av den lilla flickan tänkte vi att detta kanske är hon som ligger bakom.

Målningen i huset är gjord av konstnären Lars Isacson, men att flickan på bilden skulle vara en gengångare avfärdar konstnären, som numera bor i Småland.

– Haha, nej det där är min dotter Ellinor som är vuxen nu. Hon var 5-6 år när jag målade bilden. Jag bodde där i 32 år och det spökade aldrig. Men lyhört är det, säger han.

I all ödmjukhet öppnar Isacson för att det eventuellt kan vara en paranormal uppenbarelseform av honom själv som inte hängt med till Småland. För det finns mer bensin att slänga på spökelden. Hågelbyparkens vd Krister Kalte berättar om problem med larm som går i gång i både klockhuset och huvudbyggnaden. Många av larmen kommer ifrån detektorer inne i byggnaderna.

– Ibland kan vi inte lista ut varför larmet gått. Det kanske finns tekniska förklaringar eller att det är flugor som utlöser larmen. Men jag tror nog att ”den lilla flickan” rör sig lite som hon vill, säger Kalte lite finurligt.

Tror du på spöken?

– Det är klart att när man hör saker och det händer saker så kan du bli fundersam vad som genererar detta. Och det här är ett hundra år gammalt hus där vi inte vet allt av vad som hänt.

”Det är bara en jävla massa bus.”

Fakta

Andra spökhistorier från Botkyrka

Botkyrka kyrka. Här firar spöken nattliga mässor och en svart gestalt – som glider över marken – rör sig över kyrkogården.

Byrsta backe, Grödinge, Botkyrka. Här rapporteras en fantombil ha dykt upp vid ett par tillfällen. Förare som har kört längs vägen har plötsligt sett två billyktor dyka upp framför dem, för att sedan lika plötsligt försvinna.

Tullinge gård, Botkyrka. En statargumma som avled efter en olycka hemsöker gården dag som natt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.