Spöklik känsla efter branden vid Stureplan

"Huset ser spöklikt ut", säger Katarina Höckerlind, en förbipasserande på gatan.
"Huset ser spöklikt ut", säger Katarina Höckerlind, en förbipasserande på gatan.
Branden på Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan.
Många förbipasserande stannade till och tittade eller fotade skelettet som var kvar.
Brand Biblioteksgatan nära Stureplan
Lukten av rök är sticker fortfarande i näsan utanför byggnaden på Jakobergsgatan.
Tandläkaren Karin Olebratt och hennes kollegor packar ihop sin utrustning för att flytta.
Tandläkaren Karin Olebratt och hennes kollegor packar ihop sin utrustning för att flytta.
Kerstin Palm är en annan drabbad tandläkare. "Det här är en totalkatastrof", säger hon.
Kerstin Palm är en annan drabbad tandläkare. "Det här är en totalkatastrof", säger hon.
Karin Olebratt vet inte när de får komma tillbaka igen då hela huset är vattenskadat.
Karin Olebratt vet inte när de får komma tillbaka igen då hela huset är vattenskadat.
Bilder inifrån branden i Bibliotekstan. Fotograf: Erik Öhrner, tandläkare
Vyn från taket visar förödelsen på grannfastigheten på Jakobsbergsgatan 8.
Förödelsen är total efter branden som härjade i ett dygn i Stockholms dyraste shoppingkvarter. Butiker tvingas hålla stängt och för boende och företagare är läget osäkert.
– Det här är en totalkatastrof, jag vet inte vart jag ska ta vägen, säger tandläkaren Kerstin Palm.

I över ett dygn arbetade räddningstjänsten med att få kontroll över lågorna, som snabbt spred sig i Biblioteksstan – Stockholms dyraste shoppingkvarter.

Boende och företagare i den utbrunna byggnaden vid korsningen Jakobsbergsgatan och Biblioteksgatan har fått sina hem och planer förstörda. Men även närliggande fastigheter har drabbats.

I en av dem – på Jakobsbergsgatan 8 – huserar 20-talet tandläkarpraktiker. Några som nu får se sig om efter nya lokaler.

– Det här är en totalkatastrof kan jag säga. Jag vet inte vart jag ska ta vägen, alla ska ju ut ur huset. Jag vet inte vad som händer med alla patienterna. Men jag måste hitta en lösning snabbt, annars försvinner de för gott, säger Kerstin Palm, en av tandläkarna på adressen.

Byggdes 1897 – kulturmärkt

Byggnaden där branden började var 120 år gammal och märkt med Stadsmuseets högsta klassificering för kulturhistoriskt värde. Fastigheten undergick dessutom stora och noga kontrollerade renoveringar som var i slutskedet och skulle stå klara i mitten av 2018.

– Det är en tragisk händelse där kulturhistoriska värden har gått förlorade. Men vi vill inte kommentera till vilka kostnader fastigheten renoverades och vad den enskilda byggnaden är värd, säger Anders Nygren, talesperson för Hufvudstaden som äger fastigheten.

”Jag måste hitta en lösning snabbt, annars försvinner patienterna för gott”

Kerstin Palm, drev tandläkarpraktik i grannfastigheten.

Utöver de fåtalet boende var flera företag och butiker inhyrda i fastigheten. Några av dem väntade på att renoveringarna skulle färdigställas.

Bland annat skulle klädgiganten H&M öppna den första svenska konceptbutiken i sin jättesatsning ”Arket”. Men även nuvarande butiker drabbades och de boende har fått temporära bostäder.

Hufvudstaden har bedömt att det finns risk för ras i byggnaden och arbetar i det närmaste med planer för hur fasaden ska kunna säkras upp. Under tiden är delar kring fasaden fortfarande avspärrade.

– Tyvärr medför det att vissa butiker och kontor fortfarande kommer vara stängda. När området är säkert att beträda kommer vi tillsammans med experter och en konstruktör göra en bedömning av skadorna. Det är för tidigt att uttala sig om vad som kan bevaras eller ej, säger Anders Nygren.

Brann i över ett dygn

Det var strax efter klockan fem på tisdagsmorgonen som larmet kom. Redan då brann det kraftigt i byggnaden.

Sex boenden evakuerades. Men utöver två av dem – som fick uppsöka sjukhus med rökskador – blev ingen allvarligt skadad. Men branden hade bara börjat sin rasande framfart.

Stora delar av gatorna spärrades av och först över ett dygn senare kunde räddningstjänsten få full kontroll över de spridande lågorna – och förödelsen var total.

Bild från släckningsarbetet som pågick under ett helt dygn. Foto Åsa Sommarström

Polisen: ”har ingen teori”

Branden tros ha startat i lokalerna där Hufvudstaden genomförde renoveringar, men ännu finns ingen teori om hur det hela ska ha startat. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand, men inga tekniska spår har säkrats.

– Teknikerna kom fram till att en undersökning är meningslös. Vi samlar istället in uppgifter från de som jobbade och bodde i fastigheten, men vi har ingen misstänkt och kan inte utesluta något, säger Kjell Lindgren, talesperson för polisen i Stockholm.