Spontanfotboll lyckas med integrationen

Spontanfotbollen i Bodals bollhall är poppis bland unga killar.
Spontanfotbollen i Bodals bollhall är poppis bland unga killar.
Varje fredag samlas ett gäng killar från vitt skilda bakgrunder i Bodals bollhall för att spela spontanfotboll. Så många att man nu måste expandera.

Nu planerar Lidingö stad fler projekt för integration.

Varje fredag kväll mellan klockan 20 och 23 samlas öns unga killar, spelare från IFK Lidingö, ensamkommande nyanlända ungdomar och andra ungdomar som tagit sig över bron från stan i bollhalen i Bodal för att spela spontanfotboll.

Initiativtagar är fritidsledarna Foad Amjad och Juan Padilla, på Skärsätragården.

Enligt Foad Amjad så har fotbollen en förenande kraft.

– Det är fantastiskt att se hur dessa unga kan föras samman genom fotbollen. Ofta kan de inte prata med varandra men det behövs inte heller. Fotboll är ett språk i sig självt och då behövs inte så många ord, säger han.

Projektet med spontanfotboll har pågått sedan 2007 och enligt Foad Amjad är det så lyckat att de nu bygger ut verksamheten.

– Vi har alltid plats för alla, absolut, men nu skulle vi även gärna se att fler, kanske framförallt tjejer, söker sig hit, säger han och fortsätter:

– Vi har hyrt in oss i en annan hall i Bodals skola, mellan klockan 19 och 20.30 på fredagkvällarna. Än så länge är det oklart vad vi ska ordna för aktiviteter där. För oss är det viktigt att ungdomarna själva får bestämma vad de vill göra.

Nu uppmanar han alla öns ungdomar att höra av sig med förslag på vilka aktiviteter som de tycker kan passa.

Enligt Carina Hedström, ansvarig för fritidsgårdsverksamheten i kommunen, planeras nu flera projekt för integration på ön.

– Vi har länge sett att det gått så bra med spontanfotbollen. Men nu har vi bestämt oss för att satsa på mer aktiviteter för ensamkommande flyktingbarn på ön, säger hon.

Inom de närmsta veckorna ska chefer från de olika boendena på ön träffas tillsammans med Lidingö stad och fritidsledarna för att klura fram vilka aktiviteter som kan passa.

– Vi vill bara att de ska komma och hänga och att de ska få känna gemenskap. Vi tror att just fritidsverksamheten är väldigt viktig för att kunna integrera dessa ungdomar, säger hon.

Fakta

Höjt stöd

Idrottsföreningar får 200 miljoner kronor mer i statligt idrottsstöd i år.

Av dessa ska 64 miljoner kronor användas för att stimulera verksamhet riktad till nyanlända.

50 miljoner ska gå till att stärka Idrottslyftet, barn- och ungdomsverksamheten.

Källa: Riksidrottsförbundet