Sportiga seniorer körde hårt

Monica Börjesson Gure och Margareta Arteus var med på cirkelträningen. Det var en av de träningsformer som besökarna kunde testa under ­träningsmässan i Täby seniorcenter.
Monica Börjesson Gure och Margareta Arteus var med på cirkelträningen. Det var en av de träningsformer som besökarna kunde testa under ­träningsmässan i Täby seniorcenter.
Det var fullt ös på Täby senior­center i centrum när den första träningsmässan nyligen hölls där.

Omkring 700 besökare fick prova på yoga, zumba och ryggympa och lära sig att träna med artros – eller som Ronald Reagan.

Hur många gånger orkar man resa sig från och sätta sig på en stol ­under 60 sekunder?

– Jag trodde aldrig att den här övningen skulle vara så jobbig, sa Margareta Arteus medan hon kämpade för fullt vid sin stol inne på cirkelträningen tillsammans med kompisen Monica Börjesson Gure.

Sedan var det dags att byta plats med de andra deltagarna och testa hantelträning, gummiband och övningar mot en vägg bland annat.

Margareta och Monica var två av alla de nyfikna som dök upp när Täby seniorcenter bjöd in hälsointresserade seniorer till träningsmässa.

Och förutom träning och föreläsningar fanns representanter för 13 träningsarrangörer i Täby på plats för att svara på frågor och ta emot anmälningar.

– Vi har träningspass här på seniorcentret men de är överfulla och kön är lång. Det finns många olika arrangörer och tränings­former i Täby så vi vill ge kommunens seniorer möjlighet att lära känna nya sätt att hålla kroppen i form, berättar Julia Svahn, verksamhetsansvarig vid seniorcentret.

Centret ska fungera som­ träningsvägledare hellre än ­som träningsarrangör.

– Seniorcentret har uppdrag från politikerna att verka för folkhälsan genom att få de äldre att må så bra som möjligt. Det är vårt huvudmål.

Hon säger att en sak som avskräcker många från att testa nytt är om ett träningspass inte är uttalat för seniorer. Ordet senior är viktigt.

Gun Edgren tittar på cirkelträningen och berättar att hon trivs bäst i seniorcentrets lokaler.

– Det som är skönt här är att det inte är så stort. Jag trivs inte i stora lokaler. Livet förändras när man blir äldre och det är en sådan sak.

Några dagar senare konstaterar Julia Svahn att träningsdagen gick över förväntan och att många kommit in efteråt och sagt att det var fantastiskt.

– Flera träningsarrangörer har fått nya medlemmar. Andra fick kontakt med sjukgymnast i stället och åter andra tips på ännu tuffare träning än den vi visade här.

Hon hoppas att de ska bli en ­träningsmässa även nästa år.