Sportlovet i Täby: En dröm för skridskoåkare

Peter Näslund skrinnade på Rönningesjön redan i julas.
Peter Näslund skrinnade på Rönningesjön redan i julas.
Vintervädret ser ut att bli riktigt bra för den som vill åka skidor och skridskor på lovet. I dag plogades en skridskobana på Rösjön och Rönningesjön plogas i morgon. I går spårades Byspåret vid Rönninge By för längdskidåkning.

Men det kan dröja innan spåren i Skavlöten, Täby IP och Ensta blir åkbara för skidor. Det berättar Jenny Holmberg, som ansvarar för kommunens sport- och friluftsanläggningar.

– I skogen är det än så länge för lite snö för att vi ska få upp skidspår, säger hon. Däremot blir det skidspår runt Rönningesjön så snart banan är plogad.

Det handlar alltså om att först packa snön och sedan göra klassiska skidspår med spåraggregat som monteras fast bakom en fyrhjuling eller skoter.

Populärt bland Täbyborna

Jenny Holmberg säger att Täbyborna är flitiga vintersportare och att det kan bli trångt på parkeringarna. Hon vill därför gärna uppmuntra så många som möjligt att åka kollektivt till skid- eller skridskospåret.

Och hon har ännu en hälsning till alla som vill ge sig ut på isarna:

– Använd hjälm, isdubbar och kastlina. Och åk gärna i grupp.

Hur länge isen ligger beror förstås på vädret. Men Jenny Holmberg hoppas på sjöisar som håller åtminstone under mars månad.

På kommunens utomhusbanor vid Täby torg och Tibblevallen är det också fritt fram att åka under sportlovet. Och för den som hellre åker skridskor i ishall är det öppet både i Jägholmshallen i Hägernäs och Tibble ishall under hela sportlovet.