ANNONS

Sportlovsartikel väckte känslor: ”Trist”

Danderyds kommun, Danderyd,
Danderyds kommuns sportlovsstrategi skapade reaktioner.
Mitt i:s artikel om att Danderyds kommun sparar på krutet när det kommer till aktiviteter under sportlovet rörde upp känslor.
ANNONS

Förra veckan publicerade Mitt i en artikel om att Danderyds kommun väljer att satsa mer på ungdomsaktiviteter under andra tider än under sportlovet, eftersom så många är bortresta. Och reaktionerna i sociala medier lät inte vänta på sig:

”Vad är så speciellt med att man har råd att resa bort? Hade man inte kunnat formulera detta på något annat vis från kommunen…”, skriver en person på Facebook.

”Snacka om att bara se till de som har pengar”, tycker någon annan.

”Trist attityd!”, instämmer en Facebook-användare.

Flera tyckte att kommunen i stället borde satsa mer på dem som faktiskt är hemma under lovet:

”Konstigt tänk av kommunen tycker jag. Det är ju många som inte har råd att åka bort. Ska dom straffas och känna sig undanskuffade då det inte ordnas något för dem? 
Knepigt tycker jag. Kommunen borde göra något för dom som verkligen behöver aktiviteter”, kommenterar en person på Facebook, och får medhåll:

”Att några har råd och tid att resa betyder inte att alla gör det. Jag undrar hur många som reser resp är hemma, finns det nån undersökning? Det man kanske inte har är ju semester dessutom, det är många lediga dagar som ska täckas upp av barnföräldrar!”

Tacksam för synpunkter

Jonas Jonsson, fritidsgårdschef och kultursamordnare i Danderyds kommun, säger att han kan förstå reaktionerna som har väckts.
– Vi pratar hela tiden med ungdomarna om vad de vill göra. Det är det viktiga. Vi kommunicerar med våra dem varje dag över sociala medierna. 
Många är stressade i vardagen och vill inte ha så mycket aktiviteter, utan mest ta det lugnt och hänga med kompisar. Då gör vi det. Och om de vill åka iväg så gör vi det. Våra verksamheter har också flexibla öppettider under loven. Vilket betyder att vi kan anpassa oss efter ungdomarnas behov, säger han och fortsätter:

– Föreningslivet i kommunen gör väldigt mycket under sportlovet, till exempel i form av olika läger inom idrott och kultur. Men det kan alltid bli mer.

ANNONS

Han tycker att det är bra att frågan om aktiviteter för ungdomarna i kommunen nu lyfts och diskuteras.
Det är jättekul att det förs en debatt och att så många bryr sig om ett ämne som jag brinner för. Vi vill att ungdomarna ska ha det så bra som möjligt och är tacksamma för synpunkter, säger Jonas Jonsson.

ANNONS