Sportpalatset öppnar igen

Simning, gymnastik, styrketräning och lek präglade åren i Sportpalatset som kallades ”Sportis”. I december öppnar en gymkedja i lokalerna.  Bilderna är lånade från Sats samling av privata bilder
Simning, gymnastik, styrketräning och lek präglade åren i Sportpalatset som kallades ”Sportis”. I december öppnar en gymkedja i lokalerna. Bilderna är lånade från Sats samling av privata bilder
Tennisbanor, gymnastiksalar, bowlingbanor och 50-metersbassäng. Sportpalatset gjorde skäl för namnet vid öppningen 1934, men stängdes 22 år senare. Nu blir den anrika lokalen på S:t Eriksgatan på nytt ett träningscenter.

– Vår anläggning vid S:t Eriksbron var för liten så vi började leta efter en ny lokal och just då blev den här ledig. När vi tittade på lokalen började idéerna växa fram om att anamma och bygga vidare på historiken.

Det säger Nadia Ennasri på SATS, gymkedjan som öppnar det nya Sportpalatset i mitten av december.

Någon 50-metersbassäng som på 1930-talet blir det inte, men däremot ska man föra vidare Sportpalatsets inriktning på gymnastik i modern tappning.

– Vi ska ha gymnastikredskap som olympiska ringar, parallell bars och high bar över en skumgummigrop. Det kommer att finnas personliga tränare med gymnastik som inriktning och kurser där man kan lära sig gymnastik på riktigt, säger Nadia Ennasri.

Den som kommer att ha hand om Sportpalatsets gymnastiksatsning är 32-årige Marcel Henriksen. Han är själv ett levande exempel på att man även som vuxen kan lära sig gymnastik och akrobatik.

– Jag började träna gymnastik när jag var 20. Först gjorde jag det på egen hand och blev helt självlärd, men de senaste tre åren har jag lärt mig mycket av Ido Portal, en israel som har fokus på en röreslse-inriktad träning, säger Marcel Henriksen.

Han skjuter upp dörren från S:t Eriksgatan och visar in i det blivande Sportpalatset, fyllt av betong, armeringsjärn, hängande sladdar och byggjobbare.

– Här kommer man att kunna träna i ringar eller klättra i rep upp till nio meter upp i luften, säger Marcel Henriksen och nickar mot ett utrymme mitt i lokalen med högt i tak, mellan trapporna som binder ihop de tre våningarna.

Intresset för allsidig träning har ökat de senaste åren, berättar han.

– Och gymnastiken är allsidig. Den bygger på kombinationen av styrka, balans och rörlighet. Och rörlighet är att vara vig och stark samtidigt.

Att det på denna byggarbetsplats ska byggas muskler om mindre än en månad är svårt att föreställa sig. Men Nadia Ennasri är inte orolig.

– Bygget började i somras och det kommer säkert att pågå till timmen innan vi öppnar, men vi hinner, säger hon.

Fakta

Har varit Abba-studio

Huset på Sankt Eriksgatan 58–60 ritades av arkitekten Jean Sigfrid Adrian 1929–1930 och hade idrotten som bärande idé från början.

Sportpalatset invigdes den 1 oktober 1934 med tennisbanor, gymnastiksalar, bowlingbanor och en simbassäng som då var en av endast åtta i hela världen med 50-metersbanor.

I huset fanns även kafé, festvåning, klubblokaler, konditori, restaurang, lägenheter, kontor och en planerad teater som ersattes av en biograf och som på 1970-talet byggdes om till studio för ABBA.

Naturmålaren Bruno Liljefors (1860–1939) disponerade flera våningar högst upp i huset, med tillhörande altaner. Ofta målade han utomhus med en hink fisk intill sig för att locka till sig fåglar. Liljefors kallade sin kombinerade bostad och ateljé för sitt ”lilla örnbo” och lät terrassfönstren stå öppna så att fåglar kunde flyga in och ut.

Sportpalatset kallades för ”Sportis” och lockade till en början Stockholmare från hela stan, men 1956 stängdes anläggningen.

Den 14 december slår SATS upp portarna för nya Sportpalatset, en träningsanläggning på 2319 kvadratmeter i tre våningar med barnpassning, anti-gravity yoga och en särskild satsning på gymnastik – utöver utbudet som finns på de flesta gym.