Spotifys vd vill riva 65-miljonersvilla i Djursholm

Daniel Ek, Spotify, villa, Djursholm, Danderyd
Spotifys vd, Daniel Ek, vill riva villan i Djursholm som köptes för mindre än ett år sedan.
Djursholmvillan från 1893 kan jämnas med marken. I alla fall om dess ägare, Daniel Ek, får sin vilja fram. Ärendet avgörs i mitten på juni.

Under sommaren 2018 köpte Spotifys vd, Daniel Ek, en villa i Djursholm för 65 miljoner kronor. Mindre än ett år senare vill han riva hela huset som uppfördes 1893. Något som Di Digital var först med att rapportera.

Efter köpet restes byggnadsställningar runt villan. Fasaden skulle målas och nya takplattor skulle läggas men renoveringen stoppades plötsligt.

I en rivningsansökan som kom till Danderyds kommun i mars går det att läsa:

”Vid den renovering som påbörjades 2017 konstaterades att huset var så pass ändrat att det var svårt att hantera byggnadstekniskt.”

Där står det också att det påträffats vattenskador, kapade bjälkar och en bärande plankvägg som är avsågad.

Vill riva istället

Istället för att renovera vill nu Daniel Ek riva huset på cirka 430 kvadratmeter. Många delar i Djursholm är skyddade av olika kulturmiljöbestämmelser och villan som tillhör Daniel Ek är klassad som intressant, den lägre graden av tre.

Om villan får rivas eller inte avgörs först i byggnadsnämnden den 12 juni.

Under januari köpte Ek även en angränsande tomt till villan för nästan 20 miljoner kronor. Där står ett hus på 212 kvadratmeter som enligt Di Digital inte ska vara skyddat några kulturmiljöbestämmelser.

Vad som händer med det huset är ännu oklart.