Spott och beröm för polisen efter insats i Alby

Polisen anser att de senaste veckornas riktade insatser i Alby gett gott resultat. Samtidigt har den ökade polisnärvaron skapat irritation, och i helgen tvingades Albys hjärta stänga efter bråk.

Det var i lördags som Albys hjärta tvingades stänga tidigare efter att en stökig situation eskalerat.

Ulla Pålsson som är enhetschef för unga vuxna berättar att det uppstod en situation där ungdomarna blev irriterade på polisen.

– Det var en polisinsats i anslutning till lokalerna och det gav upphov till oroligheter. Då tyckte vi att det var bättre att stänga Albys hjärta, säger Ulla Pålsson.

Patrik Sverin som är ställföreträdande lokalpolischef i Botkyrka berättar att vissa personer reagerat och tröttnat på polisens ökade närvaro i Alby där man genomfört riktade insatser under några veckor för att kartlägga narkotikaförsäljning och öka trygghetskänslan för de boende.

– Vi var där och tittade till och då var det några ungdomar som inte tyckte om att vi var där. De började spotta på oss och höll på med massa dumheter, berättar Patrik Sverin.

En kille omhändertogs i samband med bråken som sedan ska ha lugnat ned sig.

Under måndagen höll kommunen ett möte med polisen och under kvällen besökte polisen Albys hjärta för att prata med ungdomarna. Därefter genomfördes ytterligare ett besök under tisdagskvällen.

– Vi var där och spelade lite fotbollspel och så. Den andra dagen var det andra ungdomar där som läxade upp dem som ville bråka, berättar Patrik Sverin.

Polisen har genomfört besök i Albys hjärta under hela veckan och kan rapportera att det varit lugnt.

Ulla Pålsson är nöjd med polisens arbete.

– Det är jättebra att polisen tar ansvar för det de ska göra och vi för det vi ska göra. Vi har ett gott samarbete och bra kontakt med varandra och ungdomarna, säger Ulla Pålsson.

Mitt i Botkyrka-Salem har tidigare rapporterat om att polisen är nöjda med de insatser som gjorts i Alby. De riktade insatserna avslutades under förra veckan och polisen fortsätter nu att bevaka Alby på samma sätt som de övriga kommundelarna.

– Det har gått väldigt bra, vi har fått in väldigt många narkotikabrott och en stor mängd individer är misstänkta, säger Patrik Sverin.

Han tycker att situationen i Alby har lugnat sig mycket efter insatsen som pågått i sex veckor och berättar att boende och företag märkt av att det är färre ungdomar som uppehåller sig i trappuppgångarna.

– De vuxna och barnen behöver inte längre vara rädda för att gå till tunnelbanan, säger Patrik Sverin.

En del av polisens riktade satsning gick ut på att kartlägga varifrån ungdomarna får sin narkotika och polisen kommer nu att fortsätta att arbeta med frågan.