Språka med baby på bibblan

Anna von Koch och 7 månader gamla sonen Axel i sagorummet på Sollentuna bibliotek där träffarna kommer att hålla till.
Anna von Koch och 7 månader gamla sonen Axel i sagorummet på Sollentuna bibliotek där träffarna kommer att hålla till.
Umgås och träna svenska bland joller, blöjor och böcker.

Svenska med baby vill bygga språkliga broar med bebisen i centrum.

– Det här skapar möten som annars inte skulle skapas, säger Anna von Koch.

Konceptet har funnits på andra håll i länet ett tag och lockat 1 000 besökare från 50 olika länder. I morgon öppnar Svenska med baby i Sollentuna bibliotek.

När portarna slår upp hoppas initiativtagaren Anna von Koch att nyfikna mammor och pappor med olika bakgrund ska dyka upp med sina bebisar för att umgås och träna svenska.

– Det ska bli så spännande att få lära sig av varandras kulturer, det här skapar ju möten som kanske inte skulle skapas annars, säger Anna, som har satt upp flyers på sex olika språk på barnavårdscentraler, i SFI:s lokaler och på öppna förskolor, för att locka folk.

Tanken är att föräldrar, tillsammans med sina bebisar, ska mötas och bygga broar mellan olika kulturer och bostadsområden genom att träna på att prata svenska.

Här, bland kuddar, filtar och böcker i sagorummet i Sollentuna bibliotek ska besökarna öva sitt språk genom att leka med barnen, sjunga och prata om saker som rör föräldraskapet.

Hur träffarna kommer att se ut beror helt på vad besökarna vill göra.

– Jag kommer inte att sitta och föreläsa utan vi kommer att försöka prata så mycket som möjligt. Det kommer säkert att bli lite kaos med blöjbyten, någon som ammar och något barn som behöver sova. Och så får det vara, det blir som det blir med barn. Men förhoppningen är verkligen att broar ska byggas.

Tanken är att träffarna ska ha olika teman som rör barn, exempelvis mat och sömn.

– Det är ingen som är någon expert utan det är ett givande och tagande. Jag kanske får råd om vad man gör med ett kinkigt barn i Thailand så att jag kan lära mig av det och ge till min son Axel. Jag tycker att det är spännande att ha ett öppet sinne och att lära av varandra från olika kulturer.

Anna fick nys om Svenska med baby i början av sin föräldraledighet i vintras.

När hon hörde av sig till organisationen fick hon veta att biblioteket i Sollentuna var intresserade av att dra igång verksamheten där.

Nu gör hon och två andra tjejer det här i samarbete med biblioteket och Anna hoppas att träffarna kan bidra till att bryta den ensamhet som föräldraledighet ibland kan innebära.

– Jag har känt mig ensam många gånger och kan tänka mig att man blir extra utsatt om man dessutom inte kan svenska och inte har ett naturligt kontaktnät i Sverige, säger Anna, som håller tummarna för att det finns ett intresse av det här i Sollentuna.

– Men jobbar man med ideell verksamhet får man aldrig ge upp. Kommer det inte någon förta gången får jag väl sitta här själv och dricka kaffe. Men jag hoppas att det blir lyckat och att folk vill komma tillbaka.

Det blir som det blir med barn. Men förhoppningen är verkligen att broar ska byggas.Anna von koch, initiativtagare

Fakta

Svenska med baby är gratis för alla

Svenska med baby är en ideell verksamhet som bygger på att frivilla föräldralediga engagerar sig och håller i träffarna.

Träffarna i Sollentuna kommer att hålla till i sagorummet i biblioteket i Sollentuna centrum, varje onsdag mellan klockan 10.30 och 12.00 från den 10 september till den 3 december.

Träffarna är gratis, öppna för alla och biblioteket bjuder på fika.

Källa: Svenska med baby