”ISIS-man” hotade spränga kommunhuset – dömdes

Vaxholmshot
Enligt kommunens säkerhetsansvarige sa mannen att han tillhörde terrororganisation IS.
I höstas blev Vaxholms stad uppringd av en man som flera gånger sa att han skulle spränga kommunhuset. Enligt kommunens säkerhetsansvarige berättade han att han tillhörde IS/ISIS. Nu har en 21-årig man dömts till rättspsykiatrisk vård, bland annat för olaga hot.

Enligt den kommunanställda var mannen som ringde aggressiv, ansåg att Vaxholms stad inte gjorde sitt jobb och kallade henne ”jävla hora”. I samtalen hotade han också att ”spränga hela skiten”.

Hoten i slutet av september förra året ledde till att Vaxholms stad under två dagar låste dörrar i kommunhuset och kontaktade polisen.

Enligt kommunens  säkerhetsansvarige uppgav mannen dessutom att han tillhörde terrororganisationen ISIS/IS och ”skulle ta hand om kommunen”.

Dömd för flera brott

Nu har den hotfulle mannen, en 21-åring, dömts även av Svea hovrätt.

Hovrätten gjorde samma bedömning som tingsrätten och ansåg att mannen gjort sig skyldig till olaga hot och diverse andra brott, bland annat grov stöld i Nacka och ringa narkotikabrott.

21-åringen har erkänt hoten, men nekat till brott ändå och menat att han blivit felbehandlad av Vaxholms kommun och därför talat om hur han kände.

Hovrätten ansåg precis som tingsrätten att mannens hot ”inte kan tolkas på annat sätt än att han syftade på att spränga kommunhuset”.

Allvarlig störning

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet begick han brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning som också gör att det finns risk att han begår nya brott.

21-åringen är tidigare dömd för två fall av sexuellt ofredande och två fall av misshandel. Det ena ofredandet gjorde han tillsammans med en jämnårig man som också dömts för våldtäkt.