Här kan det sprängas för nya t-banan

– Vi har försökt att hålla oss borta från bebyggelse och jag tycker att vi lyckats rätt bra, säger Mårten Frumerie, förvaltningschef på landstingets Förvaltning för utbyggd tunnelbana.
Landstinget har utrett flera olika lägen för placeringen av de arbetstunnlar som behövs när tunnelbanan byggs ut till Nacka och södra Stockholm.
De lägen som landstingets tjänstemän kommer att föreslå på trafiknämndens sammanträde den 22 maj, och som ska klubbas av landstingspolitikerna och också godkännas av miljödomstolen, har bedömts som de mest kostnadseffektiva och miljövänliga, platser som enligt tjänstemännen även ”tar god hänsyn” till arkeologi, befintlig infrastruktur och boendemiljöer.
– Vi vill påverka så lite som möjligt, grundinställningen har varit att placera tunnlarna så att de stör så lite som möjligt, säger Mårten Frumerie, förvaltningschef på landstingets Förvaltning för utbyggd tunnelbana.
Åtta arbetstunnlar
Sammanlagt kommer åtta arbetstunnlar att behövas för att transportera schaktmassor, personal och material. En arbetstunnel finns sedan tidigare, på Blasieholmen, en arbetstunnel som byggdes när tunnelbanans blå linje drogs till Kungsträdgården. Därutöver behöver sju nya arbetstunnlar anläggas, bland annat tre tunnlar i Nacka och tre tunnlar i södra Stockholm.
Samtliga arbetstunnlar och tillfartsvägar kommer att användas under hela byggskedet av nya tunnelbanan, som beräknas tas i drift 2026.
Lastar nere i tunnlarna
Lastningen av bergmassor kommer att ske nere i tunnlarna, när lastbilarna kommer upp i marknivå blir det som att möta vilken lastbil som helst på stan, enligt Mårten Frumerie.
– Vi lägger arbetstunnlarna vid varje enskild station. Sedan försöker vi att hitta så bra lösning som möjligt för att lastbilstransporterna ska komma så snabbt som möjligt ut på stora vägar.
Kommer de som bor i närheten att märka av arbetena?
– Först kommer sprängningar av arbetstunnlarna att ta ett halvår till ett år. När vi spränger för att ta oss ned i berget kommer sprängningar vid ytan att märkas. När vi utför arbeten nere i berget kommer de som bor eller arbetar på markplanet att märka det. Vi har försökt att hållas oss borta från bebyggelse och jag tycker att vi lyckats rätt bra, säger Mårten Frumerie.
Beslut om två veckor
Den 22 maj ska politikerna i landstingets trafiknämnd besluta om upphandlingen av att bygga arbetstunnlarna.
Klubbar politikerna igenom upphandlingen ska tunnelarbetena prövas av miljödomstolen.
Det ligger ett antal månader bort i tiden innan arbetena kommer i gång
Mårten Frumerie, förvaltning för utbyggd tunnelbana
– Det ligger ett antal månader bort i tiden innan arbetena kommer i gång, säger Mårten Frumerie, som beräknar att arbetena kan påbörjas tidigast i början av 2019.
De nya t-banestationerna ska stå klara 2026.
Bygget av arbetstunnlarna får kosta max två miljarder kronor, har landstingets tjänstemän föreslagit.