Sprängmedlet är fortfarande borta

Sprängmedel, tillräckligt för att spränga 70–80 ton sten, är fortfarande på drift efter dubbelinbrottet på Centralvägen i Åkersberga förra helgen.

Hittills har bara det stulna kassaskåpet hittats – av Mitt i:s reporter.

– Det klart att vi letar efter de som gjort det här. Vi anstränger oss så mycket vi kan för att få tag i dem, eftersom det är potentiellt jättefarligt, säger Daniel Lövdahl, chef för närpolisen i Åkersberga.

Tidigt på söndagsmorgonen förra helgen slog tjuvarna ut inbrottslarmet och bröt sig in i en sprängfirmas lokaler på Centralvägen i Åkersberga. Bytet blev ett kassaskåp fyllt med sprängmedel.

Totalt rör det sig om närmare tio kilo av typen Royex, som beskrivs som ”lågexplosivt” – och inte svartkrut som tidigare felaktigt uppgetts. Men ändå nog för att spränga 70–80 ton sten, enligt Anders Hammersborg som arbetar på sprängfirman 3Esss.

– När vi ringde polisen och förklarade att det var sprängmedel i kassaskåpet blev det ett jävla liv – de kom direkt.

Förra veckan hade polisen ännu inte fått tag i någon misstänkt, men Anders Hammersborg är optimistisk eftersom inbrottet filmades av en övervakningskamera. Enligt filmbilderna tycks det röra sig om fem sex gärningsmän, varav några hållit vakt i en bil. Efter att ha slagit upp dörren väntade tjuvarna en lång stund och när inget hände gick de in och baxade ut kassaskåpet som uppges ha vägt 250–300 kilo. De passade också samtidigt på att bryta sig in i nyöppnade pizzeria Mozzarella i samma fastighet.

– Växelkassan försvann, de krossade en TV och slängde runt saker. Vi öppnade för bara en och en halv vecka sedan. Det är inte så välkomnande, säger Alex som arbetar på restaurangen.

När Anders Hammersborg kom till 3Esss lokaler på söndagsmorgonen gav sig han och kompanjonen Johan Fredriksson efter tjuvarna som lämnat spår efter sig.

– Det var hjulspår i asfalten. De hade kört iväg som svin, tungt lastade.

Spåren tog slut vid Sockenvägen men de fortsatte ändå att leta längs Sjökarbyvägen. Det var här, nära Sjökarby skola som Mitt i:s reporter och en tjänsteman från Österåkers kommun i onsdags råkade hitta kassaskåpet i ett dike. Då var bakplåten på skåpet bortbänd och skåpet tömt.

På fredagen var polisens utredare, Magnus Berndtsen på Täbypolisen knapphändig med kommentarer.

– Vi drar i lite trådar och väntar på resultatet av den tekniska undersökningen.

Det kan bli en jävla explosion. Royex är inget för dunungar. Det kräver utbildning, säger Anders Hammersborg på 3Esss där kassaskåpet stals.