Min lokala hjälte

Sprängning sabbar deras sommar

Karin Martinell och grannen Maria med dotter betraktar byggarbetsplatsen från balkongen
Karin Martinell och grannen Maria med dotter betraktar byggarbetsplatsen från balkongen
63 bostadsrätter ska det bli. De beräknas vara klara för inflyttning om ett år.
63 bostadsrätter ska det bli. De beräknas vara klara för inflyttning om ett år.
Boende i Bagarmossen flyr med barnen från sina hem på grund av byggbolaget Besqabs sprängningar vid Ätravägen och Nissastigen. Bolaget kritiseras för bristande information – men svarar att de har informerat så snart de kunnat.

Det bullrar, det dammar och det smäller. Att njuta av sommarsolen från balkongen på Nissastigen är inget alternativ när byggbolaget Besqab spränger berg för 63 nya lägenheter på andra sidan gatan.

– Vi kan inte leva med det här, säger tvåbarnsmamman Maria som precis håller på och packar bilen för en spontan campingsemester.

– Min yngsta dotter börjar gråta varje gång de spränger, förklarar hon.

Mycket riktigt. En stund senare, redan när varningssignalen ljuder, börjar flickan gråta. Grannen Karin Martinell försöker lugna hunden som gnyr oroligt. Så kommer smällen, som får fönsterrutorna att skallra.

– Det känns ju som att huset ska rasa ihop varje gång. Mitt ex har barnen den här veckan och min mamma nästa för att de ska slippa sprängningarna, förklarar Karin Martinell.

Grannarna är uppretade över att byggbolaget Besqab inte informerat om sprängningarna i tid. Arbetet har varit som mest intensivt lagom till semestern.

– Det kostar inget extra att informera. Det borde de ha gjort redan i april så att vi hade kunnat planera vår semester och resa bort, menar Karin Martinell.

En lapp från byggbolaget dök upp i porten först i juni. Den gav dessutom information som sedan visade sig inte stämma. Där stod att vecka 28-31 skulle vara byggsemester med endast vissa sprängningsarbeten. Någon semester blev det dock aldrig – arbetena har varit i full gång de senaste tre veckorna.

Besqabs regionchef i Stockholm, Staffan Grundmark, tycker dock inte att företaget har brustit.

– Vi har informerat så snart vi har kunnat. De olika tillstånden vi behövde för att börja bygga blev klara på försommaren. Först i slutet av juni blev upphandlingen med vår markentreprenör klar. Vi hade inte trott att de skulle kunna jobba hela sommaren men det kunde de, och då ville vi köra igång så fort det gick, säger han.

Är det inte bristande respekt mot de som bor nära att lägga så högljudda arbeten just under de veckor folk är hemma på dagtid?

– Vi jobbar under en press att få fram bostäder så snabbt det går. Jag kan förstå att vissa känner sig störda. Men de som är bortresta under semestern kanske tycker tvärt om, att det är bra att vi gör det nu. Det är också skönt att kunna göra det här arbetet under en kort tid och slippa dra ut på det.

Besqab räknar med att vara klara med sprängningarna i början av vecka 33.