Sprängningarna för Citybanan är över

Nya Odenplan växer fram.
Nya Odenplan växer fram.
Sprängningarna är äntligen över, och om några veckor är det premiär för tre nya ingångar till tunnel­banan.

Entrébyggnaden på Odenplan börjar bli klar.

Bygget av Odenplans nya entrébyggnad går sakta men säkert framåt. I nästa månadsskifte ska tre av byggnadens fem tunnelbane- och citybaneuppgångar öppnas för resenärer, och vid Matteus kyrka är arbetet i full gång med att inreda den nya uppgången Vanadis.

– Själva byggnaden avtäcker vi i september, och då öppnar vi de två andra dörrarna också, säger Jenny Ryderstedt, pressansvarig för Citybanan vid Trafikverket.

Men den som väntar på invigningen av det stora underjordiska cykelgaraget i bygganden får dock ha tålamod. Planen är att det ska vara klart samtidigt som City­banan, det vill säga årsskiftet 2016–2017.

Men en god nyhet för dem som bor eller jobbar i området där Citybanan byggs är att år av sprängningar nu äntligen är över.

– Det är skönt att de stora sprängningsjobben är klara. Nu har vi bara kvar ett tiotal meter under Riddarholmen, och de sprängningarna stör inte så många. Sprängningarna är något som har påverkat väldigt många, både de som bor och arbetar där, och de som passerar i övrigt, säger Jenny Ryderstedt.

– De flesta har varit väldigt tålmodiga och förstått att även om det är jobbigt nu så blir det bättre sedan när Citybanan är på plats. Den trafiksituation vi har i dag är ju inte bra. Eftersom bergrummen är utsprängda kan vi äntligen börja lägga spår i sommar.

Men än är det kanske för tidigt att slänga öronpropparna.

– Vi borrar och sätter bultar fortfarande, och det hörs. Men inte alls lika mycket som sprängningar, säger Jenny Ryderstedt.

Totalt ska det nya stationshuset ha sex hissar och 23 rulltrappor. Två av rulltrapporna har precis levererats. Plattformen till Citybanan blir 250 meter lång och kommer att ligga 30 meter under mark.