ANNONS

Hotade att spränga i kommunhuset – frias i rätten

Åklagaren överklagar den friande domen.
Mannen har misstänkts för att planera sprängningar mot Haninges kommunhus – men frias nu.
Åklagaren överklagar den friande domen.
Röd fosfor som beslagtogs av polisen.
Haninge kommunhus.
Haninge kommunhus.
Tingsrätten invänder inte mot att mannen sagt till närstående att han skulle "spränga kommunhuset". Men rätten hävdar att det bara kan ha varit mannens fantasier. På torsdagen friades mannen, som enligt polisförhören har haft kontakt med norska massmördaren Anders Behring Breivik.
ANNONS

Mannen har stått åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, sedan han enligt åklagaren planerat att genomföra sprängningar på de första våningarna i Haninges kommunhus efter en personlig tvist med socialtjänsten.

Mannen ska även ha sagt till sin sambo att de två skulle placera sprängmedel under en bil som tillhörde en chef på Haninges socialtjänst.

Skulle placeras i läskburkar

”Jag vill skapa en trend där folk ger sig på makten hårt och intensivt”, sade mannen till en närstående kort innan han greps.

Men på torsdagen friade Södertörns tingsrätt mannen från åtalet.

De fyra kilo kaliumkloraten, den röda fosforen och stubintråden, som mannen ska ha sagt till närstående att han skulle blanda och stoppa i tomma läskburkar och placera i kommunhuset, har varit beslagtagna sedan de hittades i oktober.

Genom materialet skulle mannen enligt polisen kunna skapa så kallade Armstrong’s mixtures. Det är en allvarlig explosiv laddning som i värsta fall kan orsaka fönsterkross, splitterskador och amputationsskador och allvarliga skador, enligt polisen.

Tingsrätten invänder inte mot att mannen sagt till närstående att han skulle ”spränga kommunhuset”, men att det inte är bevisat att mannen beslutat att verkligen utföra attentaten.

ANNONS

Åklagaren kan överklaga

Av internethistoriken på mannens dator framgår att han en dag i oktober sökte på nätet på pyroteknik, men tingsrätten menar att såväl sökningarna och det han sagt till närstående kan ha handlat om fantasier.

– Vi får se om jag kommer att överklaga, jag har inte tagit ställning än, säger åklagaren Karin Tekonen.

Mannen ska enligt vittnesförhör ha skrivit till norska massmördaren Anders Behring Breivik efter Utöya-massakern, och han har själv uppgett i förhör att han fått svar.

Själv har mannen nekat till brott, och han har uppgett att han haft materialet för att tillverka smällare.

Mannens försvarare Gustaf Ebenfelt tycker att bevisningen varit ”lite mager” kring vilken effekt sprängladdningarna kunde få.

– Ämnena får ju en effekt tillsammans, men det är ju naturligtvis svårt att säga hur stark den effekten skulle vara. Han hade ju inte tänkt använda dem till något annat än fyrverkerier, säger han.

Fakta

Då är det brottsligt – och då inte

Om en person bara tänker att den ska genomföra allmänfarlig ödeläggelse så är det inte straffbart, men om man tar emot eller förvarar något som är tänkt att användas vid brott så ska man dömas för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Om faran är liten att något ska ska ska dock personen inte dömas till ansvar.

 

Källa: Brottsbalken
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.