ANNONS

Sprängstenen flög genom skogen – in i villaområdet

Norrboda handelsplats växer fram i Brunna och just nu pågår högljudda sprängningar i området.

Under en sprängning i slutet av april gick det riktigt snett - och en sten flög genom skogen och landade intill ett villaområde.

– Om huset hade legat lite närmare hade den slagit in i vardagsrummet, säger Stefan Lindqvist, boende.
ANNONS

Det var den 27 april som polisen larmades om den havererade sprängningen. Något hade orsakat en överladdning och en sten slungades omkring 200 meter bort från sprängningsplatsen. Kraften var så stark att stenen flög genom skogen, bröt sönder en gren och landade i gruset intill villaområdet på Fårhagsslingan i Kungsängen.

– Många blev rädda och flera barn började gråta. Stenen vägde säkert 40 kilo, säger Stefan Lindqvist som bor på gatan.

Det enda som skiljer byggarbetsplatsen och villaområdet är en skogsdunge. Enligt Stefan Lindqvist har informationen från byggfirman varit knapphändig, och de boende har inte varnats ordentligt inför sprängningarna.

– De har ingen tuta som signalerar att de ska spränga. I den där dungen går föräldrar och plockar kottar med sina barn och i närheten är det barn som går till skolan. Jag vill inte tänka på vad som kunde ha hänt, säger han.

Han har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket och tagit kontakt med byggfirman. Nu kräver han och grannarna att området spärras av och att firman ser över säkerheten.

– Om de inte följer reglerna som finns, hur ska vi i området känna oss säkra? Om huset hade legat närmare hade den slagit in i vardagsrummet. Det är ju livsfarligt.

Byggfirman har skickat in en rapport till Upplands-Bro där de bekräftar att sprängmattor och stenar flög flera meter in i skogen och intill närliggande fastigheter.

Nu har firman tagit fram en handlingsplan som innebär fler säkerhetsåtgärder inför sprängningarna, såsom starkare signaler och fler sprängmattor. De ska också utföra extra säkerhetsåtgärder med personalen. I framtiden ska de dela ut informationsblad i brevlådorna inför sprängningar.

Mitt i har sökt byggfirman för en kommentar.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.