Sprejad i ansiktet av berusad man

Här i Midsommarkransens t-bana blev Fadde Darwich attackerad med tårgassprej i ansiktet. ”Det var helt oprovocerat” säger han.
Här i Midsommarkransens t-bana blev Fadde Darwich attackerad med tårgassprej i ansiktet. ”Det var helt oprovocerat” säger han.
Fahid ”Fadde” Darwich var på väg ner i t-banan i Midsommarkransen när han attackerades med tårgas. Nu har den 31-årige gärningsmannen dömts till skyddstillsyn.

– Alldeles för lågt straff, tycker Fadde Darwich.

Det var i höstas som Fadde Darwich gick ner till Midsommarkransens tunnelbana tillsammans med en bekant. I tunnelbanegången träffade de på 31-åringen, som sprutade något på Faddes hals.

– Jag förstod snabbt att det var tårgas, säger Fadde Darwich som hörde en kvinna hosta i närheten.

Han gick ifatt 31-åringen och frågade vad han höll på med. Då blev han sprejad en andra gång – rakt i ansiktet.

Fadde Darwich greppade tag i honom igen och ringde till polisen. Tårgasen irriterade honom i halsen och han hade svårt att öppna ögonen, men efter tio minuter släppte de värsta obehagen.

Fadde Darwich, som blev känd som dörrvakt på klubben Spy bar vid Stureplan, säger att han många gånger i jobbet blivit hotad med knivar, tårgas och till och med skjutvapen. Men det är första gången han blivit attackerad utan att det varit någon dispyt bakom.

– Det här var ju helt oprovocerat, jag tittade inte ens på honom.

31-åringen, som var kraftigt berusad, dömdes nyligen till skyddstillsyn och 40 timmars samhällstjänst. Han ska även följa en vårdplan för att få bukt med sitt missbruk.

– Jag är nöjd med att han blev fälld, men straffet är ju en smekning på ryggen, säger Fadde Darwich, som tycker att han borde ha fått fängelse.

31-åringen är tidigare dömd för likartad brottslighet, bland annat för misshandel 2008. Även då blev straffet skyddstillsyn.

Södertörns tingsrätt påpekar att brottet motsvarar en månads fängelse, men att det ändå finns skäl att låta 31-åringen slippa fängelse. Detta eftersom han, bortsett från tårgasbrottet, hade skött sig en längre period.

– Jag håller med tingsrätten. Och skyddstillsyn är ju ett allvarligt ingripande där du står under övervakning under ett år och en prövotid i tre år, säger åklagaren Jeanette Ahle.

Fadde Darwich har själv avtjänat ett fängelsestraff för grovt skattebrott och bokföringsbrott. Numera jobbar han på ett stödboende, där han hjälper unga på glid att komma rätt i livet.

Ska då inte människor få en andra chans?

– Visst ska alla få en andra chans, men han har ju fått flera chanser. Och han var så aggressiv. Tänk om han hade haft en kniv i handen i stället – hade han huggit mig då?

31-åringen har försvarat sig med att han tyckte att Fadde såg hotfull ut och att det var därför han sprejade mot honom.

– Jag har hittills inte fått i uppdrag att överklaga domen, meddelar hans advokat Staffan Bergqvist.

Fakta

Blev känd i Spy bars dörr

Fadde Darwich, 46, blev känd som dörrvaktchef på nattklubben Spy bar på Stureplan. Även känd för sitt förhållande med Big Brother-deltagaren Linda Rosing numera Thelenius.

För några år sedan dömdes han till fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

2008 gav han ut boken ”Fadde – min story”.

Hjälper i dag unga på glid. Krogvakt är han på helgerna, fast numera på Kungsholmen.