Målade en egen cykelbana – döms

En Östermalmsbo har dömts till dagsböter för att bland annat ha sprejat upp en egen cykelbana på Odengatan. Mannen ska även betala böter till staden för skadegörelsen.

Det var i oktober 2015 som mannen, enligt domen i tingsrätten, ska ha kommit cyklande på Odengatan. Han fick då syn på en bil som stod parkerad i cykelbanan och enligt vittnen ska han ha sparkat sönder sidospegeln på bilen.

Enligt domen ska han också ha sprejat färg på Odengatan för att skapa en cykelbana där staden hade anlagt en lastzon istället för tidigare cykelfält. Han sprejade också över skylten som indikerade en lastzon.

Den dömde mannen nekade till skadegörelsen av bilen och menar att enbart vek in skylten med handen och att glaset då ramlade ut. Uppgifter som vittnet bestred.

Mannen erkänner dock att han sprejade färg på vägen och skylten. Men han anser att han borde frikännas från brott då han ska ha handlat i nödvärn eftersom staden orsakat en farlig trafiksituation genom att ta bort en del av cykelbanan och istället skapat en lastzon.

Tingsrätten valde dock att tro på vittnet och tar inte hänsyn till mannens åsikter om trafiksituationen. Han döms därför till dagsböter.

Mannen döms också till att betala 6 699 kronor till staden och trafikkontoret för skadegörelsen.