ANNONS

Sprickor och oskyddade eluttag: Okej hemmiljö

Magnus och Viktoria Törnblom med två av barnen.
Magnus och Viktoria Törnblom med två av barnen.
En av dörrarna i lägenheten familjen flyttades till i sommar.
En av dörrarna i lägenheten familjen flyttades till i sommar.
I taket i badrummet i den tillfälliga lägenheten syns mörka väggar.
I taket i badrummet i den tillfälliga lägenheten syns mörka väggar.
Barnfamiljen flyttades från en vattenskadad lägenhet till en lägenhet där det saknades skyddshöljen över eluttagen. Föräldrarna undrar vad det finns för lägsta standard på boende genom socialtjänsten för en barnfamilj. Men allt är i sin ordning enligt kommunens regelverk.
ANNONS

I slutet av 2015 fick Viktoria och Magnus Törnblom åka till akuten med deras äldsta dotter. Hon hade fått en astmatisk reaktion och hade svårt att andas. Det var början på en rad turer till akutmottagningar och läkarmottagningar med parets tre barn på grund av astma och hudbesvär.

Paret oroade sig för att deras hemmiljö kunde vara problemet, att det fanns mögel i lägenheten i Kungsängen.

– Barnen har bara blivit sjukare och har mått sämre av att vistas i lägenheten, säger Magnus Törnblom.

Läkare skrev orosanmälan

Familjen med tre barn bodde i en trea i Kungsängen genom socialkontoret i Upplands-Bro. Efter att en läkare skrivit en orosanmälan om barnens hälsa och hemmiljön undersökte kommunen lägenheten.

I början av sommaren konstaterades vattenskador i lägenheten och familjen flyttades till en tvåa i Bro. När de fick tillträde reagerade de på vad som såg ut som mögel i det nya badrummet, slitage på dörrar och att det saknades skyddshöljen till eluttagen på väggarna.

– När vi kom hit var det fullt med mögel i taket. Jag tvättade så gott jag kunde men fick inte bort allt, säger Magnus Törnblom.

Men kommunen menar att lägenheten var i ordning.

– Den nya lägenheten är inspekterad och vissa saker behöver bytas ut. Men elutagen är okej, de är inte farliga, säger Lena Svärd, tillförordnad enhetschef på Socialkontoret.

Familjen har kämpat

Familjen upplever att de fått kämpa för att få hjälp med bostaden och har reagerat på kommunen menade att skicket var okej i den nya lägenheten.

ANNONS

– Man undrar ju om kommunens lägenheter får se ut hur som helst. Finns det inga krav för i vilket skick en lägenhet ska vara om en barnfamilj ska bo där? säger Magnus Törnblom.

När vattenskadan i den första lägenheten upptäcktes byttes golvet ut efter att familjen flyttat. Kommunen menar att barnens astma inte påverkats av den gamla lägenhetens skick. I augusti togs nya tester i den lägenheten som visade att fukthalterna var normala.

”Beror inte på lägenheten”

– Barnen har problem med hälsan men det beror förmodligen inte på lägenheten. Man har inte kunnat konstatera något mögel i lägenheten, säger Galina Gorodetskaja på miljökontoret i Upplands-Bro.

Under hösten har familjen tillfälligt flyttats till en tredje lägenhet som var i gott skick. Nyligen fick de beskedet att de kommer få flytta tillbaka till den första lägenheten. Familjen välkomnar beskedet men känner samtidigt att alla flyttar tär på dem.

– Vår äldsta dotter är tre år och kommer snart ha flyttat fem gånger, säger Magnus Törnblom.

Fakta

Det har hänt

En läkare skrev en orosanmälan mot socialkontoret eftersom två av barnen hade svårkontrollerad astma med konstanta besvär och menade att deras hemmiljö borde utredas.

Våren 2017  undersöktes lägenheten av miljökontoret i kommunen: Det konstaterades ytlig mögelpåväxt i badrumstaket, något som kunde bero på att luftflödet i badrummet var lägre än normalt. Det visade sig att luftventiler i lägenheten var slutna vilket också åtgärdades av kommunen.

Samtidigt konstaterades att parkettgolvet var trasigt och att det fanns risk att barnen fick sprickor. Eluttagen var inte jordade och diskbänken satt löst. Det konstaterades att det var en säkerhetsrisk för barnen men inte så pass stor att det utgjorde en allvarlig olägenhet i hemmiljön.

I en besiktning i juni konstaterades att det fanns en vattenskada i golvet i vardagsrummet. Sen dess har lägenheten renoverats och nytt golv är lagt.

ANNONS