Nytt bageri sprider bulldoft i Hökarängen

Nyöppnade bageriet Bak i Hökarängen.
Konditorn Conrad Tyrsén är glad över de fina lokalerna i Kastanjegården.
Det doftar gott av nybakade bröd och bullar på Söndagsvägen i Hökarängen.
Bageriet BAK har just flyttat in i Kastanjegården – med 26 bagare, ett kafé, en egen kvarn och egen biodling.

Bagarna Carl Nordström och Romesh de Silva har flinka händer. De formar kardemummabullar med en fart som häpnar och fyller plåt efter plåt på en stor rullvagn. Intill dem arbetar lika snabba kolleger. Här bakas godsaker som kolasnittar, croissanter, vaniljhorn och korintkakor men också frallor, baguetter, levainbröd och kavring.

– Det är härligt att komma till ett nytt ställe. Det här är underbara lokaler, och mycket större än dem vi hade förut, säger Carl Nordström.

Tidigare hette det välrenommerade bageriet Dessert & Choklad och låg på Lilla Essingen. Numera heter det BAK, och i början av veckan gick flytten till Kastanjegården.

Nyöppnade bageriet Bak i Hökarängen.

Bagarna Carl Nordström och Romesh de Silva rullar kardemummabullar.   Foto: Hanna Lilja

– Vi behövde större ytor och åkte hit och tittade för två år sedan, när vi fick erbjudandet från Stockholmshem. Det var kärlek vid första ögonblicket, säger Conrad Tyrsén, som driver bageriet ihop med Ted Johansson.

K-märkt byggnad

Den gedigna tegelbyggnaden från 1943 är K-märkt, och duon är fast besluten att göra den fina miljön rättvisa. På terrassen utanför har man planterat björnbärsbuskar och på en innergård odlar man örter och har en biodling, i samarbete med Hökarängsbon Natalia Medina.

Kaféet, vägg i vägg med bageriet, öppnar på torsdag.

– Vi levererar bröd och bakverk till hela staden, men ska förstås också serva Hökarängsborna. Här kan de både fika och äta lunch, säger Conrad Tyrsén.

Nyöppnade bageriet Bak i Hökarängen.

Conrad Tyrsén, en av BAK:s två delägare, visar runt i de nya lokalerna.  Foto: Hanna Lilja

Han visar stolt den splitter nya träkvarnen från Österrike. Den står i kaféet där gästerna kan se den, och ska glasas in.

– Den låter extremt lite, så den ska inte störa om den är i gång under dagen, försäkrar Conrad Tyrsén och visar hur man kan ändra kvarnens inställning för att få grövre eller finare mjöl.

Invigningsfest på gång

Den 31 augusti blir det invigningsfest i samarbete med lokala aktörer, som brukar verka på Tegelscenen. Då är alla välkomna.

– Vi tänker oss fler lokala samarbeten i framtiden, vi vill vara en del av Hökarängen, säger Conrad Tyrsén.

Nyöppnade bageriet Bak i Hökarängen.

Nybakade bullar, croissanter och annat smarrigt.  Foto: Hanna Lilja

Nyöppnade bageriet Bak i Hökarängen, Kastanjegården

Lokalerna i Kastanjegården har inte utnyttjats fullt ut på många år. Nu blir det ändring.  Foto: Hanna Lilja