Spring bort din ångest

Alla är välkomna att springa och skrika ut sin ångest.
Alla är välkomna att springa och skrika ut sin ångest.
Ångestloppet kan med sina 209 meter vara världens kortaste gatulopp. Den 23 mars anordnas det för åttonde året i rad.

Det är den medlemstyrda organisationen Fountain House som varje år anordnar Ångestloppet som går från Repslagargatan till organisationens lokal uppe på Götgatspuckeln. Men i det här loppet är det inte löpningen som är i fokus.

– Vi gör det här för att motverka fördomar och få igång en dialog om psykisk ohälsa. Samt att belysa hur viktig kopplingen mellan fysisk och psykisk hälsa är, säger Gunilla Byström, verksamhetschef på Fountain House.

Fountain House har under en lång tid arbetat för och med personer som lever med psykisk ohälsa och enligt Gunilla Byström behövs Ångesloppet mer än någonsin.

– Det är fler och fler unga vuxna som drabbas av psykisk ohälsa och de skäms ofta över att prata om det. Med Ångestloppet kan vi stärka öppenheten kring psykisk ohälsa och visa att vi finns tillgängliga i centrala Stockholm.

Alla som vill är välkomna att delta i loppet och skrika ut sin ångest, oro och stress.

– Det brukar vara 300-400 personer som deltar och det verkar vara ett lika stort intresse i år. Men man måste inte springa, många kommer hit och visar sitt stöd. Varje år brukar även ett antal politiker delta och det hoppas vi på även i år, säger Gunilla Byström.

De benämner själva evenemanget som världens kortaste gatulopp, men det är inget Gunilla Byström kan bekräfta.

– Vi har tänkt ta hit Guinness rekordbok och få det på papper, men det har inte blivit av. Men huruvida det är ett världsrekord eller inte är inte det viktiga.