Min lokala hjälte

Spring för livet i Sollentuna

Det satt långt inne, men det blir en femte upplaga av välgörenhetsloppet Go the extra mile. Nu hoppas arrangören på publikrekord.

– Här kan alla komma som de är, här finns inget stålmannenkomplex utan det handlar bara om motion och välgörenhet, säger Andreas Lundberg som är en av de drivande bakom loppet.

Go the extra mile är springlopp på en mil alternativt tre kilometer där alla inkomster från sponsorer och anmälningsavgifter går direkt till välgörenhet. Idén till loppet föddes när två Sollentunabor kom hem från Nepal och funderade på vad de kunde göra för att hjälpa ett barnhem för föräldralösa flickor som de besökt i landet. De kontaktade sina vänner och tillsammans drog de igång Go the extra mile för att samla in pengar. Utöver barnhemmet ger loppet även pengar till projekt som hjälper barn på Sri Lanka med hälsovård.

I början var det bara runt 20 personer som deltog, men loppet har vuxit och förra året deltog 175 löpare. Andreas Lundberg är med och arrangerar loppet. Han tror att loppet blivit populärt eftersom det är så anspråkslöst.

– Det är ingen tävling och det finns inga prestationskrav utan alla kan delta, säger han.

I år tillkommer ytterligare en gren, de som vill kan nu välja att cykla runt Edsviken, en sträcka på 24 kilometer. Det var länge osäkert om loppet skulle bli av, för att arrangera ett cykellopp behövde tillstånd från Länsstyrelsen, och behövde betala en anmälningsavgift på 3000 kronor.

– Vi jobbar med det här ideellt, varenda krona vi har går till välgörenhet så de pengarna hade vi ju inte. Till slut fick vi veta att vi skulle få tillståndet gratis, men vi tänkte ett tag att det inte skulle bli av, säger Andreas Lundberg.

Nu hoppas han på att det ska anmäla sig någonstans mellan 200 och 250 personer.

– De som vill kan ju springa samtidigt som de spelar Pokemon go, det brukar vara populärt i Edsbergsparken, säger han.

Målet för i år är att samla ihop 50 000 kronor.

– Det kanske låter som små pengar för många, men för barnhemmet är det mycket, säger Andreas Lundberg.