Springer för att hjälpa andra

Niklas Vange, Petra Måhl, Andrea Gisle Joosen och Lena Melinder laddar upp för sitt Race for a Change.
Niklas Vange, Petra Måhl, Andrea Gisle Joosen och Lena Melinder laddar upp för sitt Race for a Change.
Den 21 september går startskottet för Race for a Change i Rålambshovsparken.

Välgörenhetsloppet, som nio vänner dragit igång, ska förhoppningsvis bli en tradition på Kungsholmen. Och kanske sprida sig runt världen.

När Lena Melinder och Pia Evinger var i Boston sprang de ett lopp till förmån för aids-forskning.

– Det kändes så bra att vara med i det sammanhanget och vi började prata om varför inget sådant fanns här i Sverige, säger Lena.

Så de samlade ihop sju andra vänner och bestämde sig för att göra slag i saken.

– Vi läste om hur mycket pengar som kom in i många lopp men inte att något skänktes till välgörenhet, säger Niklas Vange, en av initiativtagarna.

Och i höst är det dags. Den 21 september klockan 11 går startskotet i Rålambshovsparken för åttakilometersloppet Race for a Change runt Kungsholmen. Anmälningsavgiften på valfria 200 eller 400 kronor går oavkortat till välgörenhet.

I år skänks pengarna till Operation Smile, som hjälper barn med käk- och gomspaltshandikapp i utvecklingsländer till ett bättre liv.

– Vi såg ett reportage om organisationen och blev helt tagna, att ett så litet ingrepp kan förändra så mycket av barnens liv, säger Lena.

Kommande år är det tänkt att de som deltar ska kunna rösta på vad anmälningsavgifterna ska gå till. Då ska man även kunna skänka en valfri summa som anmälnings­avgift.

Att motionera i tävlingsform har på senare år blivit en allt större folkrörelse. I år tog platserna till Vasloppet slut på tio minuter och Rolf Carlson, lärare och forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, tror att trenden kommer att hålla i sig.

– Det är intressant detta att så många motionslopp drar till sig så mycket folk. Jag tror dels att tävlingsmomentet attraherar folk, att man kan jämföra sig med sig själv och andra. Dels att man kan få uppleva samma sak vid sidan av världens bästa utövare, som till exempel i Vasaloppets masstart. Men det har även ett prestigevärde, det är status att kunna berätta för sina arbetskamrater att man tränar för ett lopp, säger han.

Och han tror att motionstrenden kommer att hålla i sig.

– Aktiviteter som är lätta att utföra och som är billiga rent materiellt kommer att öka. Det är även många idrottsföreningar som ser en möjlighet att tjäna en slant på att ordna ett lopp, säger han.

Själva är de nio vännerna motionärer på olika hög nivå, och loppet kommer att vara öppet för alla. Joggare, löpare och fotgängare med barnvagn.

Än så länge har cirka 100 personer anmält sig, men de hoppas på många fler och att loppet ska bli permanent på Kungsholmen. Visionen är även att sprida idén med ett välgörenhetslopp över världen.

– Vi skulle vilja att det startades ett lopp klockan 11.00 i varje tidszon världen över, att det blir en global rörelse för ett speciellt ändamål, det vore en dröm, säger Lena.

Att det blir en ­global rörelse för ett speciellt ändamål, det vore en dröm.Lena Melinder

Fakta

Fler tävlingslopp i Stockholm i år

Blodomloppet 4 juni.

Parloppet 12 juni.

Runrundan 29 juni.

Stockholm kvartsmarathon 24 juli.

Midnattsloppet och Lilla Midnattsloppet 17 augusti.

Tjejmilen 7 september.

Race for a Change 21 september.

Lidingöloppet 28 september.

Tjurruset 5-6 oktober.

Hellasloppet 6 oktober.

Tömilen någon gång i november.