ANNONS

Sprit smugglades in i 13 fyllda långtradare

76 miljoner cigaretter smugglades under två månader.
76 miljoner cigaretter smugglades under två månader.
Allt gick fort. På några veckor smugglades 76 miljoner cigaretter och 191 000 liter vodka och whisky in i landet. Nu är större delen av varor och pengar borta.
ANNONS

Spriten smugglades in i Sverige i slutet av augusti med hjälp av 13 långtradare. Cigaretterna togs in i landet under en period av två månader i somras. Just nu pågår rättegången mot de tio inblandade, i Södertörns tingsrätt. Sista rättegångsdagen är på torsdag, men domen kan dröja ytterligare några veckor.

Åtalet omfattar 16 åtalspunkter, däribland grov smuggling, olovlig befattning med smuggelgods, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

En Sollentunabo finns bland de åtalade. Han förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret och är dömd för bland annat rån och narkotikabrott. Han är åtalad för medhjälp till grov smuggling och ska enligt åtalet ha betalat in 500 000 kronor på ett konto, pengar som sedan använts för inköp av alkohol i Tyskland.

Cigaretterna skulle ha gett staten 90 miljoner i skatteintäkter om de sålts på lagligt vis. De flesta cigaretter hade redan avyttrats vid tillslaget mot lagren, och endast 8 miljoner av de 76 miljoner cigaretterna kunde beslagtas.

Var den sålda spriten har hamnat är oklart, men enligt polisen har det troligen sålts till restauranger. Bland spriten fanns flera kända märken, men också mer okända som vodkan Magic Crystal som inte säljs av Systembolaget. Alkoholen skulle ha gett 38 miljoner i skatteintäkter. Brottet betraktas som grovt.

Några av de åtalade ingår i cigarettdelen, några i spritdelen och några i båda. Vice chefsåklagare Gunilla Carlson menar att brotten var planerade från början.

Bokföring saknas över transaktionerna och hur mycket pengar och hur mycket pengar affärerna gett är oklart.

– Men en cigarett kostar 10 öre att köpa in. Normalt ska det vara 1.27 kronor i skatt på den, så säljer man den utan skatt finns det stora möjligheter att tjäna pengar, konstaterar Gunilla Carlson.

Lokaltidningen Mitt i har förgäves försökt att nå Sollentunabons advokat för en kommentar.

ANNONS