Spriten i fokus på restaurang Hantverket

Restaurang Hantverket.
I Restaurang Hantverkets nya middagskoncept får spriten ta plats.
Under en tid då alkoholfritt fortsätter öka i popularitet väljer Restaurang Hantverket att gå emot trenden och lansera ett middagskoncept där spriten står i fokus.

De senaste åren, i takt med hälsomedvetenheten har växt bland svenskarna, har många satsat på att erbjuda bättre alkoholfria alternativ. Nattklubben Sober, Fotografiskas bar och aw-konceptet Happy AW bara är några exempel.

Men när Restaurang Hantverket, som öppnade på Sturegatan 15 på Östermalm i våras, drar igång sitt nya middagskoncept i slutet av januari väljer de att göra precis tvärtom.

– Baren är ett ställe där vi ser potential och våra bartenders är väldigt duktiga. Så vi ville gärna använda deras kompetens och utveckla något kul koncept kring det här. På många restauranger har man en avsmakningsmeny med ett fint vinpaket, så varför inte göra ett spritpaket tänkte vi. Men man får självklart en alkoholfri drink om man vill, säger Vanja Vilbern, Marknadschef för Stockholm Meeting Selection där Restaurang Hantverket ingår. 

Drink istället för vin till maten

Spritbordet på Hantverket, som konceptet kallas, är enligt krogens egen utsago en middag där spriten står i fokus och maten får anpassa sig efter drinkar och cocktails. Och det är inga sju gin & tonics som kommer att serveras, betonar Vanja Vilbern, utan kreativa drinkar både vad gäller smak, doft och och visuell presentation.

– Vi vill att konceptet ska vara ett sätt att umgås och ha en kul kväll tillsammans där drinkarna får tala sitt språk. Det ska vara något av en wow-känsla, säger hon.

Enligt Jonathan Sammons, bartender på Hantverket, ska drinkarna som serveras ta med gästerna på en resa där alla sinnen får jobba tillsammans för att skapa en känsla av att man inte längre befinner sig i Stockholm.

– Vi har till exempel en varm drink som vi röker ur en träkåsa, som doftar öppen eld. Med den vill vi ta med gästen ut från stan och in i skogen där man har suttit under något vindskydd. Sedan har vi en annan drink med vaniljrökelse som är inspirerad av semester. Det är en fräsch, fruktig cocktail som ger dig känslan av sitta i Thailand, säger han.

De satsar också på cocktails

Hantverket är trots allt inte de enda som trots rådande hälsotrend vill ge drycken en tydligare roll. Som Johan Evers, Sveriges bästa bartender, som är med och öppnar gastrobaren Penny & Bill på Grev Turegatan 30, tillsammans med Luxkoncernen, i februari. Där är tanken att lättare rätter och cocktails ska komplettera varandra smakmässigt.

– I stället för att det här stället kommer att pratas om som en restaurang har vi ett nytt ord som vi kommer att använda för att beskriva vad vi gör och vi kommer att jobba på ett sätt som får folk att förstå att här dricker man, men du får absolut äta, sa Johan Evers om det kommande krogkonceptet när vi intervjuade honom i november.

För den som inte bestämt sig för att låta januari vara en vit månad (à la Dry January, Dryuary eller Drynuary som det kallas) finns det plats för åtta personer per kväll att prova på Hantverkets nya koncept från och med lanseringen den 26 januari.

Fler recensioner och nyheter om mat och krogliv hittar du här.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!