Spritlangare sålde vodka till unga

En man i 20-årsåldern har gripits av polisen när han sålde vodka till minder­åriga ungdomar.

På eftermiddagen förra torsdagen såg poliser från Citypolisens ungdomsrotel hur en man sålde enlitersflaskor med vodka till ungdomar på Odenplan. Strax efter det greps han och är nu misstänkt för grovt alkoholbrott.

Polisen genomförde även en husrannsakan hos mannen och hittade ytterligare 20 flaskor vodka. Enligt polisen finns det mycket som tyder på att mannen systematiskt sålt vodka till ungdomar, men i vilken skala är inte känt.

Senast i november åtalades en man i 30-årsåldern för att ha langat sprit till ungdomar, så unga som 11 år, framförallt på Södermalm.

Hösten 2012 slog polisen till mot den så kallade vodkabilen, som skulle bli det mest omfattande langningsmålet i Sveriges historia. Fem personer i 20-årsåldern dömdes senare till fängelse och böter.

Sedan dess har polisen märkt en nedgång i den olovliga försäljningen av alkohol.

– Visst finns det aktörer som försöker tjäna pengar på att olovligen sälja alkohol till ungdomar. Men det verkar inte finnas något upparbetat telefonnummer som det vi såg för några år sedan. Vi har också indikationer på att försäljningen sker av småaktörer och inte så organiserat, säger Lars Utter på Citys ungdomsrotel.

Polisen tror inte att den nu misstänkte mannen har några kopplingar till vodkabilsligan.

NK utsedd till bästa citygalleria

City Drygt två tusen stockholmare över 18 år har fått tycka till om vilket som är deras favoritcentrum.

På förstaplats hamnar Täby centrum. Andra platsen går till Nacka Forum och som nummer tre hamnar NK – som därmed är bäst i inner­stan.

Deltagarna i undersökningen har fått uttala sig om 47 centrumanläggningar och betygsatt bland annat trygghet, tillgänglighet och utbud av butiker.

Visst finns det aktörer som försöker tjäna pengar på att olovligen sälja alkohol till ungdomar.