ANNONS

Sprutan räddade från nötchocken

Vallatorpsbon Fabian, 10, råkade få i sig jordnöt. Blixtsnabbt satte han sin adrenalinspruta i låret.

Det gav honom de extra minuter han behövde för att överleva allergichocken.
ANNONS

Vid jul och advent finns det överallt – choklad. Man hittar det i kalendrar, godisskålar och presenter. Och inte sällan innehåller sötsakerna jordnötter. För Fabian Holmberg, 10, är det förknippat med livsfara. Han har precis hämtat sig efter en allergichock som kunde kostat honom livet.

Det var den 28 oktober som han var hos en kompis hemma i Vallatorp. De åt glass. Men snart började Fabian Holmberg må konstigt. Hans läpp svullnade upp och det kliade i halsen. Tillsammans med kompisen läste han glassens innehållsförteckning. Den innehöll en procent jordnöt.

– Jag visste på en gång vad jag var tvungen att göra, säger Fabian Holmberg.

Ur sin ryggsäck plockade han fram adrenalinsprutan som han alltid bär med sig. Sedan gick han in på toaletten, satte sprutan i låret och tryckte till.

– Jag var inte helt säker på hur jag skulle göra. Men jag läste instruktionerna och det gick bra.

Sedan ringde han upp sin mamma, Maria Holmberg, och berättade vad som hänt. De bestämde sig för att åka in till Danderyds sjukhus. I bilen började Fabian Holmberg må allt sämre, berättar hans mamma.

– Han fick svårt att andas och ville att jag skulle öppna ett fönster. Jag blev självklart väldigt orolig, säger hon.

En stund senare kom de fram till sjukhuset.

Fabian Holmberg var nu mycket andfådd och helt knallblå i ansiktet. Sjukhuspersonal rusade till och Maria Holmberg fick svårt att hålla modet uppe.

ANNONS

– Fram till dess hade jag varit tvungen att vara lugn men nu kom tårarna, säger hon.

Fabian vårdades akut på Danderyds sjukhus. Senare samma dygn flyttades han till intensiven på Astrid Lindgrens sjukhus. Föräldrarna kunde bara hoppas på det bästa.

Till slut stabiliserades Fabians tillstånd, och dagen efter kunde hela familjen åka hem. Fabians föräldrar är väldigt nöjda med mottagandet de fick på sjukhuset.

– När Fabian kom till sjukhuset handlade det om minuter. Personalen räddade hans liv. Dessutom var de otroligt fina mot oss som föräldrar. De har till och med hört av sig efter att vi kom hem och frågat hur vi mår, säger pappa Jonas Holmberg.

Sonens allergi är allvarlig. Men familjen har lärt sig att leva med hotet och inte låtit det hämma dem allt för mycket. Samtidigt är de långt ifrån ensamma.

Magnus Wickman är professor i barnallergi, och arbetar på Sachsska barnsjukhuset. Enligt honom har knappt fem procent av svenskarna någon form av jordnötsallergi. Mindre än två procent har den allvarligare varianten.

– Men bara för att man befinner sig i den gruppen är det inte säkert att man får en akut eller livshotande reaktion. Det går aldrig att säkert veta. För många jordnötsallergiker skapar det självklart en stor otrygghet, säger han.

Enligt honom är det ovanligt i Sverige att någon mister livet på grund av allergin. De sista fem åren har det hänt i ett fall.

Foto: Sofia Ekström

Fakta

Allergin ökar

Jordnötter finns ofta mer eller mindre synliga i allt från choklad till bakverk.

Vissa personer är så allergiska att de reagerar bara av att vara i ett rum där det finns jordnötter.

Internationella studier tyder på att jordnötsallergin bland barn ökar.

Källa: Astma och allergiförbundet