Paragon sprutar eld framför fabriksingången

Paragon Nordic
Personalen vid Paragon Nordic eldar upp innehållet i en gastank.
Förbipasserande av Paragon Nordic i Vallentuna kan se en två meter lång brinnande gaslåga. Orsaken är att fabriken genomför ett underhållsarbete av en gastank.

Under måndagen och tisdagen genomför kosmetikatillverkaren Paragon Nordic ett underhållsarbete av en gastank på Fabriksvägen 2 i Vallentuna. Därför går det att skymta en brinnande låga framför fabrikens grind.

– Jag förstår att en låga på en till två meter kan se våldsamt ut. Men arbetet sker på ett kontrollerat sätt och räddningstjänsten är informerad om arbetet, säger Lars Bak, vd Paragon Nordic.

Tanken är i behov av en rutinmässig rengöring och för att bli kvitt allt innehåll, eldas kvarvarande gas upp. Innan eldningen påbörjas har tillförseln av ämnet butan stängts av.

– Vi stänger av gaslågan till tanken. Och för det inte ska vara någon gas kvar, är eldning ett bra sätt att få bort det.

Enligt Lars Bak ska gaseldningen inte medföra några faror för allmänheten eller personalen gällande explosionsrisker eller inandning av miljöfarliga ämnen.

–  Man gör alltid så i förebyggande syfte med den typen av underhållsarbete. Det som är lite unikt är att vi gör det med 6 till 8-års mellanrum.

Målet är att urgasningen av tanken ska bli kart under morgondagen.