Sprutbyte oroar grannarna

Beskedet att det blir ett sprutbytesprogram på Kungsholmen rör upp känslor.

I Skåne har det varit igång i 25 år och Bengt Ljungberg, projekt­ansvarig i Lund, ställer sig frågande till kritiken.

2011 godkände kommunfullmäktige ett inriktningsbeslut om en sprutbytesklinik i Stockholm som ett fyraårigt testprojekt – men frågan om var har än så länge stått utan svar.

Idén om en mobil klinik skrotades och nu senast övergav man tankarna på en klinik i Stadsmissionens lokaler på Fleminggatan.

I stället har landstingets arbetsgrupp nått enighet kring en helt ny byggnad på S:t Görans sjukhusområde – ett förslag som väcker reaktioner hos människor som bor i området.

Flera personer som Lokaltidningen Mitt i har pratat med uttrycker oro över placeringen i närheten av två skolor och flera förskolor.

– Det är lite delade meningar. Jag har en son på 14 månader och man tänker nog på sig själv i första hand. För min del får en klinik gärna placeras någon annanstans, även om jag såklart förstår att det finns ett behov för missbrukarna, säger Daniel Paulsson.

Ulf Berg, rektor på Kungsholmens grundskola, berättar att reaktionerna bland föräldrarna har varit blandade.

– Jag har pratat med föräldrar som är positivt inställda, men även föräldrar som är helt emot. Jag vet inte hur de har tänkt lägga upp det, men grundsynen är att vi måste lösa det här på bästa sätt. Men om det inte fungerar kommer jag att ha en helt annan åsikt.

60 mil söderut, i Skåne, har sprutbytet varit i gång i 25 år. Bengt Ljungberg är ansvarig för projektet och menar att oron för en sprutbytesklinik är överdriven.

– Herregud, varenda narkoman i hela Stockholm vet om att det här är en kontroversiell fråga! Och då finns faktiskt ett egenintresse hos missbrukare att få det att fungera, ­säger han.

– På 25 år har vi haft fruktansvärt få störningar på kliniken i Lund.

Det generella argumentet för sprutbyte är att bekämpa hiv-smitta och blodsjukdomar, men Bengt Ljungberg poängterar också att kanylerna får ett värde när de kan bytas in mot nya, rena, sprutor. Något som minskar förekomsten av kanyler i närområdet.

– Vad vi dessutom har märkt är att sprutbytet ofta blir en första vårdkontakt för många missbrukare. De flesta som kommer till en avgiftning i Skåne har faktiskt börjat sin karriär på sprutbytet, säger han.

För en vecka sedan godkände ­socialnämnden förslaget och i dag tisdag väntas hälso- och sjukvårdsnämnden gå på samma linje.

Sprutbytesprogrammet ska hålla till i en ny paviljong i anslutning till S:t Görans sjukhus.

Då finns faktiskt ett egenintresse hos missbrukare att få det att fungera.bengt ljungberg

Fakta

Rena sprutor hindrar smittspridning

I juni 2010 beslutade landstingsfullmäktige att starta en försöksverksamhet med sprutbyte i Stockholm. 2011 tog kommunfullmäktige samma beslut.

Efter flera misslyckade försök att hitta en lokal är det nu klart att en ny paviljong i anslutning till St Görans sjukhus ska byggas. Förhoppningen är att verksamheten kan komma igång i höst.

Kraven för verksamheten är att den inte ska ligga i närheten av förskolor och den nya placeringen väcker kritik. I närområdet ligger tre grundskolor och fem förskolor.

Sprutbyte är en kontroversiell fråga. Kritikerna menar att man legaliserar ett kriminellt missbruk, medan de som förordar metoden lyfter fram att rena sprutor hindrar smittspridning bland missbrukare.