ANNONS

SR:s nya dramautbud: Podd-serier och dejt i realtid

Följ med på en dejt i realtid eller knarka en radioteaterpjäs i podd-format. Det är några av nyheterna när Sveriges radio Drama presenterar sitt nya dramautbud idag.

- Vi slår upp dörrarna till en ny publik och ett nytt sätt att skapa drama, säger Enskedebon Malin Axelsson, som är konstnärlig ledare.
ANNONS

Radioteatern utvecklas till Sveriges radios drama som blir ett nav för all dramaproduktion inom Sveriges radio. Tidigare har det varit kopplat till P1 och P4, men nu växer uppdraget till att skapa produktioner för alla kanaler.

– Tekniken har haft en explosiv utveckling och erbjuder enorma konstnärliga möjligheter, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare på Sveriges radios drama.

Allt kommer att samlas i en portal på nätet och i en kategori i appen som gör det lättåtkomligt.

Bland annat ska det bli en thriller-serie i podd-format ”De dödas röster” av Cirkeln-författaren Sara Bergmark Elfgren.

– De har arbetat så som man ofta gör med tv-serier och skrivit manus i ett stort team där Sara är showrunner, säger Malin Axelsson.

SR kommer att släppa flera delar samtidigt, som en Netflix-serie i podd-format.

– På så sätt kan vi rikta oss till en ung publik som gärna lyssnar i lurar, säger Malin Axelsson.

Efter presentationen idag kan lyssnarna också följ med på en dramatiserad dejt i realtid.

– Det blir en direktsändning i P1 där lyssnarna får följa med två skådespelare på första dejten. De spelar två karaktärer som har träffats på internet. Jag regisserar och har skrivit vissa instruktioner, men annars är det helt improviserat och lyssnarna får följa deras möte i realtid. Det finns en förhistoria som man kan följa i Sveriges radio dramas sociala medier när de messar med varandra inför träffen. Det angränsar nästan till lajv, säger Malin Axelsson.

ANNONS

Allt är dock inte nytt i det nya utbudet. Radioteaterns trogna lyssnare kommer inte att bli besvikna.

– Vi har en oerhört rik tradition och kommer fortsätta att leverera maffiga radiodrama-tårtor. Till exempel har Susanne Osten regisserat ett helt opublicerat ospelat Ingemar Bergman-manus som kommer att ha världspremiär i höst. Det känns otroligt spännande, säger Malin Axelsson.

Dessutom kommer Marie Louise Ekman specialskriva en pjäs för Marie Göranzon och Jan Malmsjö.

Malin Axelsson själv kommer att debutera med radiodrama. Hon har skrivit dramakomedin ”Cheferna” som handlar om tre chefer på managementkurs på ett slott. Hon är dramatiker och författare, och även om skrivandet är grunden så har hon regisserat mycket. Och så är hon en mångårig Dalen-bo.

– Jag är en riktig Dalen-fantast! Jag har bott på tre olika gårdar, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.