SRV höjer vinstkrav med flera miljoner

SRV återvinning har höjt kravet på vinst – från en till 2,9 miljoner kronor per år.

Nu oroar sig både delar av styrelsen och berörda fackliga klubbar för effekter av beslutet.

Beslutet att nästan tredubbla kravet på vinst fattades på SRV:s senaste styrelsemöte.

– Det kom som en chock på mötet. Jag tycker vårt bolag är välskött. Därför är det jättetråkigt att det verkar finnas en dold agenda, säger Marica Lindblad (MP) i SRV:s styrelse och även ledamot i Huddinges kommunfullmäktige.

I protokollet från mötet går det att läsa hur ordförande Sven Gustafsson (M) yrkade på att resultatet skulle höjas med nästan två miljoner kronor. Fyra av de åtta styrelseledamöterna röstade emot. Då använde ordförande Sven Gustafsson sin utslagsröst, och förslaget gick igenom.

– Det är väldigt svårt att sitta i en styrelse, som arbetar på det här sättet. Jag har inte varit med om något liknande tidigare, säger Marica Lindblad.

Resultaten från år 2013 är ännu inte klara. Men höjningen på nästan två miljoner behövs för att betala skulder, menar Sven Gustafsson som även sitter i Haninges fullmäktige.

– Vi behöver ha god ekonomisk hushållning. Avkastningskravet har länge legat på en miljon, men vi måste ha en långsiktig plan för hur vi betalar av skulderna på cirka 150 miljoner kronor, säger Sven Gustafsson.

Skulderna beror på lån som företaget dragit på sig genom olika investeringar. Redan i dag amorterar bolaget på lånen, men mer skulle behövas, menar han.

Vad som krävs för att nå den nya budgeten med vinstkrav på 2,9 miljoner kronor är inte beslutat.

– Det är en så liten höjning, det gäller bara att hushålla med pengarna och hålla igen på vissa saker. Jag har svårt att tro att det behövs göra stora skillnader, säger Sven Gustafsson.

Även de fackliga organisationerna har uttryck oro över vinstkravet och har lämnat in ett gemensamt yttrande.

– Risken finns att man måste skära ner på personalen, det är ju det enklaste att göra om man höjer vinstintresset, säger Urban Andersson, vid SRV:s transportklubb.

Fakta

SRV ägs gemensamt av fem kommuner

SRV återvinning är ett aktiebolag ägt av fem kommuner: Huddinge, Haninge, Botkyrka, Salem och Nynäshamn.

SRV sköter insamling och hantering av hushållssopor.

Verksamheten omfattar även insamling och förädling av återvinningsmaterial, bränsle och avfall, samt deponering.

Företaget tar emot 350 000 ton avfall varje år.

SRV har 180 anställda och omsätter 365 miljoner kronor.

Källa: SRV