Stå upp-brudar mot barnbrudar

Zinat Pirzadeh
Zinat Pirzadeh
I kväll kan man göra världen lite bättre bara genom att gå på stand up. På Norra Brunn ställer sig Zinat Pirzadeh, Maria Möller, Henrik Schyffert och andra komiker på scen och låter sedan intäkterna gå till kampen mot barnäktenskap.

– Jag tror på handling, säger Zinat Pirzadeh. Det är lätt att sitta hemma i soffan och vara kärleksfull och god. Men ska man göra skillnad måste man göra något konkret.

Alltså har hon dragit ihop en stand up-kväll på Norra Brunn där alla intäkter går till FN-förbundets projekt Flicka, som arbetar mot barnäktenskap och könsstympning. Etablerade namn som Henrik Schyffert, Maria Möller, Yvonne Skattberg står på scen. Dessutom amerikanske Clayton Fletcher från New York.

– Oftast är tjejerna i minoritet. Vi har gjort tvärtom, det är bara en kille i varje akt.

Alla komiker ställer upp ideellt och Norra Brunn lånar ut lokalen gratis. För publiken räcker det att komma dit, köpa öl och entréavgift. Alla intäkter går till projekt Flicka.

– Så i kväll kan man hjälpa till bara genom att komma för att skratta.

Zinat Pirzadeh är goodwillambassadör för FN-förbundet och har länge arbetat mot barnäktenskap och könsstympning.

– Det har varit så mycket om flyktingfrågan på sista tiden och då hamnar andra frågor i skuggan. Men de finns kvar. Ungefär 70 000 ungdomar i Sverige är oroliga för att bli bortgifta under somrarnas semesterresor till hemlandet.

Hon säger att kvällen kommer att präglas av ämnet, även om det också ska bli gott om plats för skratt.

– FN-förbundets generalsekreterare Aleksander Gabelic ska prata. Och jag har skrivit komedirutiner om det här. Det är viktigt att vi berör ämnet även om vi kommer att skratta också. För jag vet att alla som kommer har gjort ett aktivt val för att stödja kampen. Jag är jätteglad att få vara med om det här.