Städat skrivbord – inget för Ewa

Böcker, noter, bilder och fotografier på barnbarnen ger Ewa Sassner inspiration till arbetet som organist och musikansvarig i Täby kyrka.
Böcker, noter, bilder och fotografier på barnbarnen ger Ewa Sassner inspiration till arbetet som organist och musikansvarig i Täby kyrka.
Nothäften, alla Bachs kantat i en inbunden serie, en bok om Mozart och framför allt bilder på barnbarnen gör musikern Ewa Sassner glad.

– Sakerna ger mig inspiration för jobbet.

Hennes rum är format som en kub. Lika brett som långt och högt. På väggen mittemot dörren är det fönster och från sitt skrivbord kan hon därför följa byggandet av ­Täbys nya kommunhus, dag för dag.

– Det är spännande.

Ewa Sassner är organist och musikansvarig i Täby kyrka men också musiker för hela Täby församling. Hon har sitt arbetsrum i Tibble kyrka.

– Det är roligt för både Täby och Tibble kyrkor är så vackra fast från helt olika epoker.

Hennes skrivbord är av hörnvariant med datorn i mitten. Till vänster står den långa raddan med Bachs kantat. Kompositören gör sig även påmind på musmattan som är dekorerad med noter från en av hans symfonier. Ännu fler finns på en plastpåse som ligger på bordet.

– Den är från en musikbutik och när jag bar hem påsen därifrån var det flera okända som spontant sa att de tyckte påsen var så vacker. Noter verkar tala till oss även om de inte hörs.

Som musikansvarig i Täby kyrka har Ewa Sassner hand om musiken vid förrättningar och gudstjänster. Dessutom leder hon kyrkans kör Chorus Pictor.

– En fantastisk kör. I december ska vi ge en Luciakonsert i York Minster.

På Ewas skrivbord ligger en bricka med en bild från en av takmålningarna i kyrkan och i fönstret står två tomma vinflaskor. Minnen från körresor.

På väggen hänger åtta inramade bilder av kvinnostatyer.

– Jag tog bilderna på Steninge slott. Blev så inspirerad av de där statyerna.

Inspirationen är viktig för Ewa Sassner.

– Jag tycker om att ha ordning men inte för undanplockat för då hittar jag ingen inspiration. Jag förstår inte hur man klarar av att arbeta om det är alldeles tomt på skrivbordet, säger hon.

Men allra viktigast för hennes inspiration är anslagstavlan med alla foton på fem barnbarn och tre barn.

– De fotografierna styrker mig. Det är ju min familj, mitt allt, mitt sammanhang.

Jag tycker inte om för undanplockat för då hittar jag ingen inspiration.