Männens städbråk slutade med knivmord

Den inneboende mannen mördade sin hyresvärd på Timmermansgatan. Bilden är en genrebild.
Den inneboende mannen mördade sin hyresvärd på Timmermansgatan. Bilden är en genrebild.
Männen kollade på hockey i vardagsrummet och började att bråka om städningen. Den inneboende mannen fick tokspel – och attackerade sin hyresvärd med kniv.
Nu har han dömts till 16 års fängelse för mord.

Det var på tisdagskvällen 30 oktober 2018 som den 62-årige mannen satt tillsammans med sin hyresvärd och tittade på en ishockeymatch i vardagsrummet i lägenheten på Timmermansgatan, nära Mariatorget.

Mannen var sedan april inneboende. Han och hyresvärden hade tidigare haft lite småkonflikter om städningen i lägenheten och en diskussion blossade upp igen under ishockeymatchen.

Mot slutet av matchen beskriver den 62-årige mannen att något hände med honom. Han fick tokspel och en impuls att skada – ett okontrollerat raseri, enligt domen från Stockholms tingsrätt.

Attackerade med kniv

Han har minnesbilder av att han skar sin hyresvärd med den kniv som han tidigare suttit och ätit frukt med.

Men någon förklaring till varför han skulle vilja skada sin hyresvärd har han inte kunnat hitta, trots att han försökt enligt tingsrätten.

Gick själv till polisstationen

Nästa morgon tänkte han att det hela hade varit en mardröm, men kunde konstatera att så inte var fallet.

Han tog en lång promenad och funderade över sina alternativ. Han bestämde sig för att anmäla sig själv till polisen och gick in till polisstationen på Södermalm. Han har sedan dess suttit i polisens förvar.

Mannen har nu dömts till fängelse i 16 år för mord av Stockholms tingsrätt. Det är ovanligt strängt, normalt är strafftiden runt 12-14 år för mord.

Ovanligt brutal attack

Det strängare straffet motiveras med att det varit en oprovocerad och brutal attack. Men eftersom mannen angav sig själv anses det även som förmildrade, och därför dömdes han inte till 18 år.

Mannen ska förutom fängelsestraffet även betala 120 000 kronor i skadestånd till den avlidne mannens anhöriga.