Staden fick anonymt brev om skandalföretaget

Lidingö stadshus. Lidingö. stadshus. politik
Staden anlitar det kritiserade hemtjänstföretaget.
Den anställda ska ha tjänat 54 kronor i timmen och tvingades jobba runt 260 timmar i månaden.
Lidingö stad fick redan förra året larm om företaget som tidningen Arbetet granskat.

Finns också där poddar finns.


Lidingö stad anlitar hemtjänstföretaget som enligt en granskning i tidningen Arbetet ska ha tvingat anställda att lämna tillbaka delar av sina lön för att få stanna kvar i Sverige.

Lidingö stad har ett avtal med företaget men på ön är det få som har valt dem som hemtjänstutförare. Staden har redan tidigare fått signaler om missförhållanden, skriver Birgitta Sköld (LP), ordförande för omsorgs- och socialnämnden i ett mail till Mitt i Lidingö.

Birgitta Sköld, Lidingöpartiet, på Lidingö. Foto: Anna Z Ek

Men, efter att nu ha tagit del av flera publicerade artiklar så har vi beslutat att göra en ny genomlysning
Birgitta Sköld
– I samband med att vi hösten 2018 fick ett anonymt brev så har vi kontrollerat de rent avtalsmässiga bitarna samt följt upp ekonomi och kvalitet. Lidingö stad har gjort flera kontroller för att se om det finns några avvikelser i deras betalningar av arbetsgivaravgifter och skatter, tillgångar med mera – utan att hitta några felaktigheter.
Kunderna på ön är få, berättar hon.
– Den aktuella leverantören har endast en handfull kunder här på Lidingö och ingen av dessa har inkommit med något klagomål. Men, efter att nu ha tagit del av flera publicerade artiklar så har vi beslutat att göra en ny genomlysning där vi ytterligare en gång utreder och verifierar att tidigare uppgifter stämmer.

Betyder det att staden är beredd att bryta samarbetet med hemtjänstutföraren om uppgifterna stämmer?

– Låt oss avvakta genomlysningen där vi ytterligare utreder och verifierar att tidigare uppgifter stämmer, innan vi ägnar oss åt spekulationer av det slaget, skriver Birgitta Sköld.