ANNONS

Snart blir det fler ordningsvakter i Järva

Erik Slottner (KD) vill se fler vakter i Järva.
Erik Slottner (KD) vill se fler vakter i Järva.
Den grönblå majoriteten vill ha ännu fler ordningsvakter i Järva – och flera kommer redan i vår.
Nu har man ansökt om nya områden i Rinkeby och Husby där vakterna ska få tillstånd att arbeta.
ANNONS

Stockholms stad ska få omkring 80 nya ordningsvakter under året. Det blev klart i den grönblå majoritetens budget för 2019.

Nu har staden ansökt om att införa nya så kallade LOV3-områden i centrala Rinkeby och Husby. I områdena får ordningsvakterna befogenheter att ingripa.

– När polisens närvaro och resurser brister vill vi från staden göra vad vi kan för att öka tryggheten. I samverkan med polisen är de kommunala ordningsvakterna till stor nytta både för att underlätta polisens arbete men även för att hantera de brott som annars riskerar att bortprioriteras, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd i den nya majoriteten.

Ordningsvakter får bara två veckors utbildning, är de verkligen kompetenta?

– Ja, de vakter som finns i staden är kompetenta. De får också ytterligare utbildning av staden när det gäller bland annat bemötande och diskriminering, säger Erik Slottner (KD).

Redan i dag är flera områden i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta LOV3-områden. De områden som ska tillföras ligger i och omkring Rinkeby och Husby centrum, men också längs med gator intill grönområden.

De första 20 nya vakterna ska vara på plats i mars och resten ska anställas under hösten. De nya LOV3-områdena i Husby och RInkeby ska godkännas av polisen innan de börjar gälla.

 

ANNONS
Fakta

Så fungerar LOV3-områden

Stadens kommunala ordningsvakter har endast befogenhet att verka på specifika platser förordnade av polisen, så kallade LOV 3-områden.

Genom ett gemensamt anropningssystem med polisen kan vakterna rycka ut och komplettera polisen när brott begåtts eller där ordningsstörningar sker.

Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.