ANNONS

Klart: Staden vill ha egna ordningsvakter i Obsan

Vakter ska patrullera Observatorielunden om staden får igenom sin ansökan hos polisen.
Vakter ska patrullera Observatorielunden om staden får igenom sin ansökan hos polisen.
Staden har ansökt hos polisen om att kommunala ordningsvakter ska patrullera parken.
– Det är en plats där vi får signaler om att det är otryggt, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).
ANNONS

Det har pågått en satsning i området kring Obsan där polisen och fältassistenter samarbetat, men där även belysning och en upprustning har blivit bättre.

Erik Slottner vill nu även att staden har egna vakter på platsen för att komma åt knarkhandel, Men även för att motverka illegala boplatser, att parken används som offentlig toalett och att det är mycket olovlig trafik i närheten vid Sveavägen.

– Polisen kallar det en hot spot för narkotikaproblematik och det vill vi komma åt med vakterna. Narkotikahandel är urtypen av ett brott som är bra för ordningsvakter att kunna bekämpa, säger Slottner.

Budget, Stockholms stad, trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD),

Erik Slottner (KD). Foto: Pekka Pääkkö

Finns vid Odenplan

I nuläget finns 90 kommunala ordningsvakter som fördelas på 31 områden i hela staden, bland annat på Sergels torg och Stureplan.

De patrullerar även vid Odenplan, ett stenkast från Observatorielunden.

Hoppas på vakter nästa år

Polisens rättsenhet måste dock först godkänna att de kommunala vakterna får patrullera Obsan. Men Erik Slottner har goda förhoppningar att så sker.

När kan vakterna vara på plats?

ANNONS

– Inom ett halvår hoppas jag på svar. Just på vintern är det kanske inte värst i Observatorieunden, utan det är viktigast att få det på plats under våren och försommaren då problematiken är som störst, säger Erik Slottner.

Kritik mot vakterna

Men alla gillar inte att staden satsar stort på vakter. Greta Berg, expert på brottsförebyggande frågor på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL, har tidigare sagt till Mitt i att hon ser flera brister.

Dels att det är problematiskt att kommuner lägger så stora summor på vakter, då det borde vara en polisiär fråga. Men även rättssäkerheten är i fara, anser hon.

Ordningsvakt blir man genom att gå en två veckors lång utbildning. Polis genom en utbildning på två och ett halvt år.

Risken finns därför att orutinerade personer inte kan hantera alla situationer på ett korrekt sätt, eftersom de inte har polisens utbildning och kompetens.

– Om kommunen har mycket ordningsvakter kan polisen bli allt mer frånvarande. Det är absolut en rättssäkerhetsfråga, säger Greta Berg.

Håller inte med

Erik Slottner säger att staden gärna skulle vilja se fler poliser i Observatorielunden. Men att det skulle bli rättsosäkert med vakterna håller han inte med om.

– En polis och en ordningsvakt har olika befogenheter. Vid alla allvarliga incidenter ska vakterna kontakta polis. Ordningsvakterna ska inte ersätta poliserna, utan förstärka dem, har han tidigare sagt till Mitt i.