ANNONS

Staden ska köpa bort bristen på förskollärare

Staden går vidare med planer på att köpa utbildningar från universitet och högskolor.
Staden går vidare med planer på att köpa utbildningar från universitet och högskolor.
Svårigheterna med att rekrytera förskollärare i innerstan är stora och väntas bli ännu större.
Nu går staden vidare med planer på att köpa utbildningar från universitet och högskolor.
ANNONS

Mitt i har tidigare berättat om svårigheten att rekrytera förskollärare i innerstan. Många förskolechefer vittnar om svårigheten att hitta personal med högre utbildning. I de fyra stadsdelarna är det till exempel bara Södermalm och Norrmalm som klarar stadens mål på minst 41 procent av personalen ska vara förskollärare.

Nu hoppas staden på att delvis minska bristen genom att man betalar universitet och högskolor för att utbilda kommunalt anställd personal till att bli förskollärare.

– Barnen och deras föräldrar ska kunna lita på att stadens förskolor har utbildad personal. När staten inte klarar sitt uppdrag måste vi agera. Vi har nu gått ut till alla universitet och högskolor i landet och frågat om de är beredda att hjälpa till. Det har redan inkommit tre seriösa intresseanmälningar, från Uppsala, Karlstads och Jönköpings universitet, säger skolborgarrådet Olle Burell (S) i ett pressmeddelande.

Skulle kunna utbildas på distans

Redan i dag betalar staden en vikarieersättning till de barnskötare som väljer att utbilda sig till förskollärare under schemalagd arbetstid. Detta sker just nu dock bara på Södertörns högskola.

Men genom att köpa utbildningar från andra lärosäten i andra delar av landet skulle alltså även dessa högskolor och universitet kunna erbjuda utbildning på distans eller i stadens egna lokaler, till exempel.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.